Η Νιγηρία είναι μια από τις χώρες εκείνες που επί δεκαετίες μαστιζόταν από πολιτικές και στρατιωτικές αναταραχές και ακόμα και σήμερα η πλειονότητα των κατοίκων της ζει σε καθεστώς απόλυτης ένδειας.

Με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ πάνω από το 60% των κατοίκων της Νιγηρίας, ή αλλιώς 100 εκατομμύρια άνθρωποι, προσπαθούν να επιβιώσουν με λιγότερα από ένα (1) δολάριο την ημέρα! Και παρά το ότι η Νιγηρία είναι αυτή τη στιγμή η δεύτερη οικονομία της Αφρικής και είχε σημαντική οικονομική ανάπτυξη δεν καταφέρνει να αντιμετωπίσει τη φτώχεια, αλλά επιπρόσθετα δεν μπορεί να καταπολεμήσει τις δεκάδες ομάδες-φυλές που δρουν στην επικράτειά της, σωστότερα στις ακτές και στις θάλασσές της και οι οποίες ευθύνονται για το 20% των περιστατικών πειρατείας παγκοσμίως!

Ως αποτέλεσμα αυτού οι ακτές της χώρας παρουσιάζουν σήμερα μια αποκρουστική εικόνα. Δεκάδες αν όχι εκατοντάδες ναυάγια, πλοία που έπεσαν στα χέρια πειρατών, οδηγήθηκαν σκοπίμως στα ρηχά για να λεηλατηθούν και εν τέλει αφέθηκαν στην τύχη τους από πλοιοκτήτες, εταιρείες και πληρώματα, έχουν αφεθεί έρμαια των στοιχείων της φύσης και σαπίζουν στις ακτές του Κόλπου Takwa και του Λάγος.