Γυναίκα δήμαρχο απέκτησε για λίγες ώρες ο Δήμος Κοζάνης, για χάρη μιας διαδικασίας προσομοίωσης της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, που ωστόσο δεν υστερούσε σε τίποτε σε δημοκρατικό λόγο και πολιτικό ήθος. Έπειτα από το εύλογο αρχικό τρακ, η 15χρονη «δήμαρχος», Αναστασία Παναγιωτίδου, παρουσίασε μια εμπεριστατωμένη εισήγηση για την αισθητική αναβάθμιση της εικόνας των σχολείων της περιοχής, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι γεμάτα συνθήματα που δεν έχουν καμία σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Και παρόλο που σε κανονικές συνεδριάσεις των δημοτικών οργάνων οι φωνές ξεπερνούν ορισμένες φορές τα όρια της ηχορύπανσης, ενώ οι φραστικές και όχι μόνο αντιπαραθέσεις αποτελούν σύνηθες φαινόμενο, η εικονική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στην οποία συμμετείχαν οι μαθητές της τρίτης γυμνασίου του Πειραματικού Γυμνασίου Κοζάνης ήταν υποδειγματική.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Μαλαματή Καραβέλα, Μαρίνα Λίτσιου και Γιάννης Τούνας και η εκπρόσωπος της πλειοψηφούσας παράταξη του δημάρχου, Όλγα Ραφαηλίδου, διατύπωσαν προτάσεις για την αισθητική αναβάθμιση των χώρων και τις απαραίτητες δεντροφυτεύσεις, ακόμη και την αναγραφή συνθημάτων, αρκεί να σχετίζονται με τον εκπαιδευτικό χώρο του σχολείου. Ζήτησαν ακόμη τη συνεργασία του δήμου με ειδικούς, όπως αρχιτέκτονες και μηχανικούς, που θα μπορούσαν να προσφέρουν τη χρήσιμη εμπειρία τους και πολύτιμες ιδέες. Τον ρόλο του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου ανέλαβε ο Βασίλης Βίνδος.

«Η ιδέα να γίνει μια αναπαράσταση της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου με τη συμμετοχή των μαθητών μας προήλθε από τη δημοτική αρχή της Κοζάνης που έχει επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για τη γνωριμία των μαθητών με τον χώρο, τις υπηρεσίες και τις λειτουργίες ενός δήμου» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής κοινωνιολογίας του Πειραματικού Γυμνασίου Κοζάνης, Γιώργος Κόκκινος. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, καθώς κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και πέρυσι αλλά με άλλο σχολείο και όχι στον χώρο του δήμου αλλά στο εκπαιδευτικό κτήριο.

Μιλώντας για τους μαθητές, τονίζει ότι έδειξαν ιδιαίτερη προθυμία και όρεξη να συμμετέχουν, ενώ είχαν προτάσεις και ενθουσιάστηκαν από τη διαδικασία της παρουσίασής τους στο βήμα του δημοτικού συμβουλίου. «Σκοπός μας δεν ήταν τόσο πολύ να πάμε απλώς για να πάμε, αλλά να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μια θετική στάση απέναντι στη συμμετοχή στα κοινά, να τα ευαισθητοποιήσουμε σε θέματα που σχετίζονται με τους κανόνες και τη λειτουργία της δημοκρατίας και να γνωρίσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων» προσθέτει.

Στο ερώτημα, πάντως, αν κάποιοι από τους μαθητές και τις μαθήτριες εξέφρασαν την επιθυμία να ασχοληθούν στο μέλλον με τα κοινά, απαντά αρνητικά, καθώς, όπως λέει, φαίνεται να είναι ακόμη νωρίς.

Παρόντες σε αυτή τη διαδικασία προσομοίωσης της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου από μαθητές γυμνασίου ήταν ο πρόεδρος και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Κοζάνης. Όσο για το αν έλαβαν τα μηνύματα των μαθητών, ο κ. Κόκκινος σχολιάζει: «τα παιδιά έθεσαν τα θέματα που τους απασχολούν και προσπάθησαν να μας προβληματίσουν. Ελπίζουμε ότι θα αναδειχθούν κάποια ζητήματα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook