Ολοκληρώθηκε η παρουσίαση της πρώτης έκθεσης της Κομισιόν και της ΕΚΤ που αφορά το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας. Κατά την παρουσίαση που έγινε στο κτίριο της Κομισιόν, ο γενικός διευθυντής Ματίας Μορς μίλησε για ανάμεικτη πρόοδο την οποία στιγματίζει η κακή επίδοση στον τομέα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής υπό ειδική αβεβαιότητα, κοινωνικές αναταραχές, η ύφεση και η γνωστή σε όλους ελληνική διοικητική ανικανότητα.

 Όπως είπε ο Ματίας Μορς τα βασικά στοιχεία του προγράμματος είναι ίδια με του πρώτου, ωστόσο η στρατηγική έχει αλλάξει. Τώρα θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ανάπτυξη και απασχόληση με τρεις βασικές προτεραιότητες:

1. Αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας με μείωση της μονάδας κόστους εργασίας

2. Άνοιγμα των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών

3. Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Ο Γερμανός ειδικός επεσήμανε ότι οι νέοι δημοσιονομικοί στόχοι προσδιορίζονται πια από τα πρωτογενή στοιχεία και όχι από το συνολικό έλλειμμα. Στο φως και της επίπτωσης του PSI παραδέχεται ότι η ύφεση είναι αρκετά υψηλή, 11 μονάδες σωρευτικά τα τελευταία 5 χρόνια όμως είναι απορίας άξιο γιατί επιμένει ο υψηλός πληθωρισμός και δεν πέφτουν οι τιμές. Παρουσίασε μάλιστα σειρά γραφημάτων που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα σε πρόγραμμα που οι τιμές δεν έπεσαν σε αντίθεση με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία: «Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να αναζητήσουν τρόπους για να κάνουν τις τιμές πιο ευέλικτες». Σ’ αυτό το σημείο ο Ματίας Μορς κατέστησε σαφές ότι η πτώση των τιμών είναι βασικό στοιχείο στο δρόμο για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.

Σε σχέση με τις μειώσεις των μισθών επεσήμανε ότι «Είμαστε σε αδρές γραμμές στα μέσα του δρόμου» η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μειώσεις 22%, 32% στους βασικούς μισθούς στον ιδιωτικό τομέα όμως για να καταγραφούν αυτές οι μειώσεις στο σύστημα και να περάσουν και στις τιμές θα χρειαστεί χρόνος. Αυτό σημαίνει ότι νέες μειώσεις δεν θα χρειαστούν απαραιτήτως. «Ο κόσμος γνωρίζει ότι η μείωση των εισοδημάτων ήταν απαραίτητη και δεν υπήρχε εναλλακτική. Το να καθυστερούσαμε αυτή την πολιτική δεν θα απέδιδε τίποτα. Γνωρίζουμε ότι έχει επιπτώσεις στην εσωτερική ζήτηση όμως αυτές είναι βραχυπρόθεσμες. Σας θυμίζω ότι η ανταγωνιστικότητα μετράται με την μονάδα κόστους εργασίας. Οι μισθοί είναι ένα μόνο της στοιχείο, η παραγωγή είναι τώρα που θα πρέπει να αυξηθεί» είπε ο Ματίας Μορς.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της DGECFIN το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι καθοριστικής σημασίας για τη λειτουργιά της πραγματικής οικονομίας. Οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 30% και οι τράπεζες συνεχίζουν και κρατούν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης κλειστή, όμως η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να γίνει κατά ένα τρόπο που θα προσελκύει και το ιδιωτικό κεφάλαιο, δηλαδή τους μετόχους των τραπεζών.

Σε σχέση ,με τα πρόσθετα μέτρα θεωρεί βέβαιο ότι απαιτούνται νέα μέτρα 11,5 δις. εκατομμυρίων (5,5 μονάδες του ΑΕΠ) για τα έτη 2013-2014. Αυτά όπως λέει πρέπει να είναι αποκλειστικά από τον τομέα των δαπανών: «Η Task Force πρέπει να βοηθήσει το κράτος να εντοπίσει τομείς όπου μπορεί να περιορίσει τις δαπάνες του».

Σε σχέση με τη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει ήδη επιτευχθεί ο Ματίας Μορς αναφέρει ότι για να πέσει το έλλειμμα από 15,8 μονάδες το 2009 σε 10,6 μονάδες το 2010 χρειάστηκαν μέτρα 8,5 μονάδων. Παρομοίως για να πέσει το έλλειμμα από το 10,6 στο 9,3 (στοιχείο που δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί) απαιτούνται 7,7 μονάδες του ΑΕΠ: «Θα ήμουν πολύ προσεκτικός στην κριτική μου προς την ελληνική πλευρά ».

Σε σχέση τώρα με το ρίσκο των εκλογών και το τι θα συμβεί την επόμενη ήμερα τόσο ο Ματίας Μορς όσο και ο Αμαντέο Αλταφάζ υπερτόνισαν ότι έχουν λάβει έγγραφες δεσμεύσεις από τα βασικά πολιτικά κόμματα για την τήρηση και την «ιδιοκτησία» του προγράμματος, αναγνώρισαν ότι η ημερομηνία των εκλογών και η ανακοίνωσή της είναι ελληνικό κυριαρχικό δικαίωμα και άφησαν ένα μικρό παράθυρο τροποποιήσεων σε επιμέρους πολιτικές επιλογές του δεύτερου προγράμματος «χωρίς να αλλάζει η ραχοκοκαλιά του».

Ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών παρέθεσε και ένα πρόγραμμα χρονοδιαγραμμάτων επόμενων εκταμιεύσεων και είπε χαρακτηριστικά ότι οι συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης του προγράμματος είναι 95 δισ. συν τα 30 δισ. του PSI, σύνολο 178δισ. Αφαιρώντας τις επιστροφές των επιτοκίων από κράτη-μέλη με τα κέρδη της ΕΚΤ το ποσό αυτό φτάνει 164,5 δισ.

Από αυτά τα 144,7 προέρχονται από τον EFSF και 19,8 από το IMF για την περίοδο 2012-2014. Το IMF ωστόσο αποφάσισε χθες ότι θα εμπλακεί σε ένα τετραετές πρόγραμμα, συνεπώς διαθέτει και άλλα 9 δισ. μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Οι τρεις πρώτες δόσεις θα είναι μηνιαίες για καθαρά πρακτικούς λόγους, όπως είπε ο Ματίας Μορς, από ΄κει και μετά θα επιστρέψουμε στις μηνιαίες δόσεις. Η απόφαση για τις τρεις πρώτες δόσεις ελήφθη την Τετάρτη και 5,9 δισ. αναμένονται στην Αθήνα τη Δευτέρα. «Δεν θα φτιάχνουμε μια τέτοια έκθεση κάθε μήνα. Αν το ζητούσα αυτό από τους συνεργάτες μου θα αρχίζαν απεργία, όμως έχουμε αποφασίσει μια πολύ στενότερη παρακολούθηση ώστε να εντοπίζουμε τις παρεκκλίσεις νωρίς» κατέληξε ο Ματίας Μορς.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook