Ο Ισπανός αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο Γενικό Λογιστήριο του ιταλικού κράτους σχετικά με την υπερδιόγκωση του κόστους κατασκευής της νέας γέφυρας του «Μεγάλου Καναλιού» της Βενετίας. Το αναγκαίο ποσό, αρχικά, είχε υπολογισθεί στα 3,8 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία, στην συνέχεια, έφτασαν τα 6,7 εκατομμύρια, αγγίζοντας, τελικά, τα 11,2 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρει σήμερα ο ιταλικός τύπος, ο παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονας, θα πρέπει μέσα σε ενενήντα ημέρες να αποστείλει γραπτώς τις εξηγήσεις του και στη συνέχεια το Γενικό Λογιστήριο θα αποφασίσει αν θα βάλει στο αρχείο την υπόθεση ή αν θα πρέπει να την αναθέσει στην τακτική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες που ασχολήθηκαν με την κατασκευή της τέταρτης, αυτής, γέφυρας του «Μεγάλου Καναλιού» (Canal Grande) «το έργο χρειάζεται συνεχή συντήρηση, με εντυπωσιακή επιβάρυνση για τα ταμεία του δήμου της Γαληνοτάτης. Κάτι που συνδέεται άμεσα με λάθη που έγιναν στην φάση του σχεδιασμού και εκτέλεσης του έργου, από την στιγμή, που μεταξύ των άλλων, οι δυο όχθες, άρχισαν να απομακρύνονται, εξαιτίας της συνεχούς πίεσης της νέας γέφυρας».

Η εφημερίδα «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα» προσθέτει ότι «θα πρέπει να εξακριβωθεί αν το σαφώς χαμηλό τόξο της γέφυρας που επέλεξε να σχεδιάσει για αισθητικούς λόγους ο αρχιτέκτονας, είναι η κύρια αιτία των προβλημάτων που προέκυψαν. Σε μια τέτοια περίπτωση, την ευθύνη για την ζημία στα ταμεία του δημοσίου, θα πρέπει να αναλάβουν οι υπεύθυνοι του συγκεκριμένου λάθους».

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο εισαγγελέας του Γενικού Λογιστηρίου του ιταλικού Κράτους Μάσσιμο Σκαράνο τονίζει ότι «είναι μια πολύπλοκη έρευνα, διότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στην απόδοση ευθυνών». Παρά ταύτα, «αισθάνεται να προσυπογράφει τα συμπεράσματα των εμπειρογνωμόνων».