Μέσω των βραδινών δελτίων σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα ο Γάλλος πρόεδρος επέλεξε να ανακοινώσει τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση, ύστερα από την παραίτηση της υπουργού Εξωτερικών Αλλιό- Μαρί, αργά χθες το απόγευμα, την οποία και αποδέκτηκε.

Με τον σημερινό μίνι- ανασχηματισμό ο Νικολά Σαρκοζί επιχειρεί τη διάσωση της γαλλικής διπλωματίας, που τελευταία έχει δεχθεί πυρά ακόμα και από βουλευτές της πλειοψηφίας, αναθέτοντας το υπουργείο Εξωτερικών στον νυν υπουργό Άμυνας Αλαίν Ζυπέ.

Για το υπουργείο Άμυνας εκλήθη στην κυβέρνηση ο γερουσιαστής και πρώην υπουργός Βιομηχανίας Ζεράρ Λονγκέ (Gerard Longuet), ενώ ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας Κλοντ Γκεάν (Claude Gueant) αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών απ\’ όπου απομακρύνεται ο Μπρις Ορτεφέ (Brice Hortefeux) o οποίος παραμένει ως σύμβουλος στον πρόεδρο.

«Τεράστια η αναστάτωση στην άλλη όχθη της Μεσογείου»

Με μια παρέμβαση ολίγων λεπτών από το γραφείο του στο παλάτι των Ιλισίων, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δικαιολόγησε την απόφασή του για τον ανασχηματισμό εξαιτίας «της τεράστιας αναστάτωσης» στην αντίπερα όχθη της Μεσογείου, προβάλλοντας παράλληλα τον κίνδυνο «ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών κινημάτων».

Ο Γάλλος πρόεδρος κίνησε στη συνέχεια, το κόκκινο πανί της πιθανής εμφάνισης νέων δικτατόρων αλλά και μεγάλων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. «Εάν δεν συμβάλλουμε όλοι θετικά για την επιτυχία» είπε, «μπορεί να βουλιάξουν στη βία και να οδηγηθούν σε ακόμα χειρότερες δικτατορίες. Ξέρουμε ότι τέτοιες τραγωδίες έχουν σαν συνέπεια ανεξέλεγκτα μεταναστευτικά ρεύματα και τότε στην πρώτη γραμμή θα είναι η Ευρώπη η οποία θα υποφέρει. Έχουμε επομένως υποχρέωση να ενεργήσουμε με τρόπο ανάλογο με το ύψος των ιστορικών περιστάσεων που ζούμε
Έτσι, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, οι πρώτες βασικές κινήσεις της Γαλλίας είναι ότι εζήτησε έκτακτη σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προτίθεται να κάνει νέες προτάσεις για την Ένωση της Μεσογείου και αποφάσισε να αναδιοργανώσει την εξωτερική της πολιτική με τον αναγγελθέντα ανασχηματισμό.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook