Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι έστρεψε τα πυρά του κατά των ΗΠΑ γιατί δεν συνεργάστηκαν πλήρως στην έρευνα για τη σφαγή 16 Αφγανών χωρικών από έναν Αμερικανό στρατιώτη, την ώρα που ο κατηγορούμενος βρίσκεται ήδη σε βάση στο Κουβέιτ ενόψει της μεταφοράς του στις ΗΠΑ.

Ο Καρζάι εξέφρασε επίσης υποψίες ότι περισσότεροι από ένας στρατιώτες εμπλέκονται στο επεισόδιο αυτό λόγω του μεγάλου αριθμού των νεκρών από τους πυροβολισμούς. Επισήμως και μάλιστα από τη πρώτη στιγμή αποκλείστηκε η ύπαρξη συνενόχων του δράστη.

«Η αφγανική κυβέρνηση δεν είχε καμία συνεργασία από την πλευρά των Αμερικανών για να της παραδώσουν τους στρατιώτες τους» που ευθύνονται για το θάνατο αμάχων, δήλωσε ο Καρζάι σε δημοσιογράφους, αφού είχε δεχθεί στο προεδρικό μέγαρο περίπου 30 συγγενείς των θυμάτων του φονικού επεισοδίου που σημειώθηκε την Κυριακή.

Πολλοί από τους συγγενείς των θυμάτων ισχυρίστηκαν ότι 15 ως 20 Αμερικανοί στρατιώτες, κι όχι μόνον ένας, όπως έχει ανακοινώσει ο αμερικανικός στρατός, εμπλέκονται στο περιστατικό της Κυριακής.

Ο Καρζάι ωστόσο φάνηκε να υποστηρίζει την πεποίθηση αυτή, την οποία υποστηρίζουν και πολλοί άλλοι Αφγανοί, συμπεριλαμβανομένου του Κοινοβουλίου της χώρας. Σύμφωνα με αυτούς, ένας άνδρας οπλισμένος που δρα μόνος του δεν μπορεί να σκότωσε τόσο πολλούς ανθρώπους και σε διαφορετικά μέρη που τα χωρίζει κάποια απόσταση.

«Σε μία οικογένεια, σε τέσσερα δωμάτια σκοτώθηκαν άνθρωποι, σκοτώθηκαν γυναίκες και παιδιά, και όλοι αυτοί μεταφέρθηκαν σε ένα δωμάτιο και στη συνέχεια τους έβαλαν φωτιά. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ένας άνθρωπος», επισήμανε ο Καρζάι.

Ακόμη ο Αφγανός πρόεδρος έκανε λόγο για «ερωτήματα που θα εγείρονται και θα εγείρονται πολύ δυνατά, και ξεκάθαρα». Πρόκειται για προμελετημένη ενέργεια, είπε ακόμη, «θέλουμε να μας απαντήσουν στο ερώτημα γιατί σκότωσαν τους αμάχους μας και θέλουμε να τιμωρηθούν».

Η συμπεριφορά αυτή από την πλευρά των ΗΠΑ «δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτή. Δεν ζητούμε λεφτά, θέλουμε δικαιοσύνη», τόνισε.

Το επεισόδιο αυτό επιδείνωσε ακόμα περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Μολονότι οι αφγανικές Αρχές ζήτησαν ο ένοχος για το φόνο των αμάχων να δικαστεί δημοσίως στο Αφγανιστάν, ο στρατιώτης που κατηγορείται έχει ήδη μεταφερθεί σε αμερικανική βάση στο Κουβέιτ, από όπου, όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος του, θα μεταφερθεί σε στρατιωτική φυλακή υψίστης ασφαλείας στις ΗΠΑ.

Για το περιστατικό διεξάγονται δύο έρευνες από τις ΗΠΑ και από Αφγανούς αξιωματούχους.

Παρά την σοβαρότητα του συμβάντος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε ότι δεν θα μεταβληθεί το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι θα γίνει το 2014 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.