Εμφαση στη μείωση των δαπανών, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την περαιτέρω βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και όχι στην αύξηση των φόρων πρέπει να δοθεί φέτος από την ελληνική κυβέρνηση για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, επισήμανε ο επίτροπος Ολι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Παπανικολάου.

Παράλληλα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής, ο κ. Ρεν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών συντελεστών, καθώς σημείωσε πως «με βάση την αποτελεσματική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όσον αφορά στις δαπάνες και τη δέσμευση για επιτόπου επαληθεύσιμη πρόοδο, θα μπορούσαν να μελετηθούν, μεσοπρόθεσμα, περαιτέρω πολιτικές επιλογές όσον αφορά στη φορολογική πολιτική». Μέχρι το τέλος Μαρτίου η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της για τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να έχει ψηφισθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Βάση για τη διαμόρφωση του νέου φορολογικού συστήματος θα αποτελέσουν οι προτάσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν.

Νέος φορολογικός νόμος << Το νέο φορολογικό «πακέτο» που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προσθέσει νέα βάρη στα νοικοκυριά, καθώς θα περιλαμβάνει:

1 Κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των ειδικών προτιμησιακών καθεστώτων. Μεταξύ άλλων προωθείται η περικοπή των εκπτώσεων από το φόρο των δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις, νοσήλια, ασφαλιστικές εισφορές.

2 Αλλαγές στη φορολογική κλίμακα με μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ σε τρία ή τέσσερα, που ενδεχομένως να συνοδευτεί με μείωση του βασικού αφορολόγητου των 5.000 ευρώ.

3 Υιοθέτηση ενιαίας αυτοτελούς φορολογίας με συντελεστή 20% σε κέρδη από κεφάλαιο όπως εισοδήματα από ενοίκια.

4 Απλοποίηση του ΦΠΑ, με το ΔΝΤ να προτείνει την επιβολή ενιαίου συντελεστή 19% ή 21% σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες, εκτός ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή 9% ή 11%.

5 Ενοποίηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία.

 

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook