Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε χθες ότι σχεδιάζει να εκτοξεύσει τον επόμενο μήνα έναν πύραυλο για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο, ενέργεια που θα αποτελούσε παραβίαση μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η οποία είχε ψηφιστεί έπειτα από μια παρόμοια εκτόξευση το 2009.

Η εκτόξευση, όπως αναφέρει το news247.gr, προβλέπεται να γίνει από την 12η ως την 16η Απριλίου για να τιμηθεί η 100ή επέτειος από την γέννηση του ιδρυτή της ΛΔ Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ, μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA.

Η εκτόξευσή του θα γίνει προς νότο και δεν θα έχει καμιά συνέπεια για τις γειτονικές χώρες, ανέφερε το πρακτορείο. Το KCNA πρόσθεσε ότι ο δορυφόρος θα τεθεί σε τροχιά για \”ειρηνικούς σκοπούς\”.

Ξένοι αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει στο παρελθόν τις εκτοξεύσεις αυτές συγκαλυμμένες πυραυλικές δοκιμές. Η εξέλιξη σημειώνεται παρά την δέσμευση της Πιονγκγιάνγκ ότι θα αναστείλει τις δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε μια πρόσφατη συμφωνία με την Ουάσινγκτον, γεγονός το οποίο αναμένεται να εξοργίσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος στο υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας δήλωσε ότι το σχέδιο της Βόρειας Κορέας να εκτοξεύσει έναν πύραυλο για να τεθεί σε τροχιά ένας δορυφόρος θα αποτελούσε παραβίαση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετέδωσε το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Jiji σήμερα.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως το Τόκιο θα συζητήσει το θέμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα.

Η Βόρεια Κορέα έκανε γνωστό νωρίτερα σήμερα, μέσω του επίσημου ειδησεογραφικού πρακτορείου KCNA, ότι θα εκτοξεύσει έναν πύραυλο για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο για να τιμηθεί η 100ή επέτειος από την γέννηση του ιδρυτή της ΛΔ Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ, από την 12η ως την 16η Απριλίου, παρά την δέσμευσή της ότι θα αναστείλει τις δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε εξ άλλου ότι ήδη έχει εκτοξεύσει δύο πειραματικούς δορυφόρους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook