Τη δυνατότητα απόσπασης στην Κύπρο δημοσίων υπαλλήλων, προβλέπει τροπολογία των υπουργών Οικονομικών και Εξωτερικών, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του newsit.gr..

Βάσει της τροπολογίας (που κατατέθηκε και στο νομοσχέδιο που αφορά το Πρόγραμμα Ήλιος και την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού), επιτρέπεται, με κοινή υπουργική απόφαση, η απόσπαση Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων στην Κύπρο για να βοηθήσουν τους Κύπριους συναδέλφους τους κατά τη ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τον Ιούνιο.

Στους υπαλλήλους που θα αποσπαστούν στην Κύπρο μπορούν να συμπεριληφθούν και μέλη των διπλωματικών αρχών σε τρίτες χώρες.

Το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει «εκτός από τις πλήρεις αποδοχές εσωτερικού και τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής των αποσπασμένων υπαλλήλων», ενώ η Κύπρος να αναλάβει τις «δαπάνες διαμονής και διαβίωσης».

Επιτρέπεται, επίσης, με κοινή υπουργική απόφαση και για τον ίδιο λόγο, «η απόσπαση Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων συγκεκριμένων υπουργείων, στην κυπριακή πρεσβεία στην Αθήνα, στους οποίους καταβάλλονται από το ελληνικό δημόσιο πλήρεις αποδοχές και από την Κυπριακή Δημοκρατία ανάλογη ημερήσια αποζημίωση».