Τελευταία ενημέρωση 21:08

Ολοκληρώθηκαν στις 7:00 το απόγευμα της Κυριακής -έπειτα από δίωρη παράταση- οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Η διαδικασία κύλησε χωρίς σημαντικά παρατράγουδα και η συμμετοχή είναι, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, ικανοποιητική.

Με καταμετρημένο το 25% των ψήφων (49.742 ψήφοι), οι επιτελείς της Ιπποκράτους εκτιμούν ότι περισσότεροι από 200.000 φίλοι και μέλη του Κινήματος προσήλθαν στις κάλπες, εκ των οποίων το 96% επικύρωσε την ανάδειξη του Ευάγγελου Βενιζέλου ως νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Με άλλα λόγια, το λευκό/άκυρο φτάνει το 4%.

Συνολικά σε όλη την Ελλάδα στήθηκαν 1.074 κάλπες σε 768 εκλογικά τμήματα σε αντίθεση με το 2007 όταν είχαν στηθεί 3.157 κάλπες σε 1.443 εκλογικά τμήματα. Ως εκλογικά τμήματα χρησιμοποιήθηκαν ΚΕΠ καποδιστριακών δήμων, οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, κέντρα πολιτισμού, ξενοδοχεία, ΚΑΠΗ ακόμα και καφενεία.

Η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου απο την \”Ιπποκράτους\”

Για νέα αφετηρία έκανε λόγο, από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την ψηφοφορία που επικύρωσε την εκλογή του στην ηγεσία του Κινήματος. «Επανιδρύθηκε σήμερα μία σχέση εμπιστοσύνης για το νέο ξεκίνημα της παράταξης» είπε ο κ. Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας την εκλογική διαδικασία «επιτυχή άσκηση πολιτικής και οργανωτικής ετοιμότητας».

«Με την εντυπωσιακή για τα δεδομένα της εποχής συμμετοχής τους, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ δεν ήθελαν απλά να αναδείξουν και να στηρίξουν τον νέο πρόεδρο του Κινήματος. Ήθελαν να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα πως το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ότι δεν έχασε την ψυχή του, πως είναι εφικτός ο στόχος μας για νίκη στις εκλογές, για πρωτιά, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να έχει τον καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Δεν έλειψε η αυτοκριτική: «Έχουμε, και έχω και προσωπικά, πλήρη συνείδηση των λαθών, καθυστερήσεων και παραλείψεων», καθώς και για πράγματα που, όπως είπε, «ειπώθηκαν και δεν έγιναν, και για πράγματα που έγιναν χωρίς να έχουν ειπωθεί».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι γνωρίζει πως υπάρχει δυσαρέσκεια και πικρία στην κοινωνία, ότι ξέρει πως σε κάθε σπίτι υπάρχει τουλάχιστον ένας άνεργος, ότι γνωρίζει πώς είναι να μειώνεται η σύνταξη, να φοβάσαι να μην χάσεις τη δουλειά σου σε μία ηλικία δύσκολη για προσαρμογή, να νιώθει η νέα γενιά ότι έχει αδικηθεί.

Η Ελλάδα μπήκε σε μία πρωτοφανή δοκιμασία, επισήμανε ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι τώρα με τεράστιο κόπο και κόστος διαφαίνεται ελπίδα, προοπτική επανόδου και αποκατάστασης των αδικιών.

Ο τόπος έχει τεράστιες δυνατότητες που βρίσκονται μέσα στο μυαλό και τα χέρια των Ελλήνων, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι χρειάζεται δουλειά, σχέδιο, ενότητα, σταθερότητα, ευαισθησία και αποφασιστικότητα.

«Σήμερα είναι μία ανοιξιάτικη ημέρα ελπίδας και ανατροπής εντυπώσεων που κάποιοι συστηματικά καλλιεργούν» ανέφερε για να υπογραμμίσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη να ηγηθεί μίας συλλογικής προσπάθειας που δεν αφήνει απ\’ έξω κανέναν πρόθυμο και ικανό να συμβάλλει στο σχέδιο ανασυγκρότησης της Ελλάδας.

Δηλώσεις στην διάρκεια της ψηφοφορίας

Ο κ. Βενιζέλος, μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, προσήλθε για να ψηφίσει λίγο πριν τις 10:00 το πρωί στο εκλογικό τμήμα της Νέας Φιλαδέλφειας και αμέσως μετά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η εκλογή του νέου προέδρου δεν είναι η δική μου εκλογή, που έτυχε υπό πολύ δύσκολες περιστάσεις να καλούμε να σηκώσω αυτό το βάρος. Είναι μια αφετηρία, όπως έχω πει σήμερα αρχίζουμε. Αρχίζουμε μια μεγάλη προσπάθεια να μιλήσουμε με τον κόσμο κυρίως να ακούσουμε τον κόσμο, να του μιλήσουμε φιλικά, αδελφικά, υπεύθυνα να του πούμε συγκεκριμένα ρεαλιστικά πράγματα με την γλώσσα της ειλικρίνειας, με τη γλώσσα της αλήθειας».

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι τα ηγετικά του στελέχη, δεν είναι ο οργανωτικός του ιστός, είναι η ίδια η κοινωνική του βάση. Για αυτό η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική και είμαι βέβαιος ότι με τη μεγάλη συμμετοχή, την ευρεία συμμετοχή, τα δείγματα είναι ήδη από την πρώτη ώρα πάρα πολύ θετικά, θα διαψεύσουμε όλους εκείνους που νομίζουν ότι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη δεν μπορεί να ανακάμψει. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι ψήφισε στη Νέα Ερυθραία, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος στη συνέχεια δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια «αναλάβαμε όλοι μαζί, από τα στελέχη μέχρι και οι φίλοι, οι ψηφοφόροι ένα τεράστιο βάρος που δεν μας αναλογούσε ιστορικά αλλά το αναλάβαμε. Ευθύνες μεγάλες. Πρώτα να μη βουλιάξει η χώρα και δεύτερον να αλλάξει η χώρα, αυτό κάναμε αυτά τα δύο χρόνια. Δεν βούλιαξε και αλλάζει η Ελλάδα, Αλλάζει προς το καλύτερο και πρέπει το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει ως πυλώνας σταθερότητας από τη μια αλλά και ως φορέας αλλαγών από την άλλη».

«Πιστεύω ακριβώς ότι το ΠΑΣΟΚ αυτή την πορεία έχει πάρει και θα συνεχίσει και ελπίζω ότι η επόμενη ηγεσία που σήμερα εκλέγεται θα έχει μπροστά περισσότερη ξαστεριά, πιο ηλιόλουστες μέρες παρά τις δυσκολίες που έχουμε ακόμα μπροστά μας. Προσωπικά πάλεψε σε θέσεις εξουσίας όλα αυτά τα χρόνια είτε κομματικές είτε κυβερνητικές. Τώρα είναι η ώρα του πολίτη για όλους μας. Η ώρα του πολίτη να παλέψουμε ο καθένας μας με τις δικές μας δυνάμεις να αλλάξουμε αυτή τη χώρα, να την κάνουμε πιο αισιόδοξη, να τις δώσουμε προοπτική, που έχει, να φύγουμε από το συλλογικό κυνισμό και να πάμε σε συλλογική δύναμη που έχει ο ελληνικός λαός. Κι εγώ πια ως απλός πολίτης θα είμαι κοντά σε αυτόν τον αγώνα σε αυτή την προσπάθεια να αλλάξουμε τη χώρα μας και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε» συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για σημαντική συμμετοχή και πρόσθεσε: «Περίμενα και περιμένω συμμετοχή που δεν είναι η οποία λεγόταν, ότι δεν θα έρθει κανείς κ.λπ. Κάθε δημοκρατική διαδικασία είναι μια πρόκληση για τον πολίτη. Πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε την υπευθυνότητα να δημιουργήσουμε νέους όρους για την εξέλιξη των πραγμάτων στη χώρα. Το χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε όρους ανάπτυξης».

Η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία ψήφισε στο εκλογικό κέντρο της Κυψέλης, δήλωσε πως «η διαδικασία θα δώσει νέο μήνυμα στην κοινωνία» και πρόσθεσε: «Ένας κύκλος έκλεισε. Η συμμετοχή θα δώσει σημαντικό μήνυμα στο εσωκομματικό του ΠΑΣΟΚ και στην κοινωνία. Χρειάζεται νέα εποχή με αλήθεια, ρεαλισμό, όραμα και μεταρρυθμιστική δύναμη. Θα δώσουμε νέα πνοή, νέο ξεκίνημα».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, που ήταν ένας εκ των υποψηφίων στις εσωκομματικές εκλογές του 2007, δήλωσε: «Γενικά υπάρχει μια μεγάλη συμμετοχή η οποία εκπλήσσει λίγο κι εμάς.» Ερωτηθείς για το τι θα σημαίνει η ψήφος βουλευτών που έχουν αποχωρήσει από το κόμμα τόνισε: «Σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ το έχουν στην καρδιά τους και καλά θα κάνουν να έρθουν να ψηφίσουν. Ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει πάντα ανοιχτή την πόρτα του».

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης δήλωσε: «Απαντάμε με την φωνή της λαϊκής μας βάσης, σε όλους όσοι ορέγονται μικρό ΠΑΣΟΚ και κατακερματισμένο πολιτικό σύστημα, ότι κάθε φορά που η πραγματικότητα μας δοκιμάζει, η συσπείρωση γίνεται το βασικό αντανακλαστικό μας. Απαντάμε πως το ΠΑΣΟΚ παραμένει ο πυρήνας του πολιτικού μας συστήματος, είναι εδώ, είναι ενωμένο και είναι δυνατό να σηκώσει το βάρος της ευθύνης για το καλό και της χώρας και της Δημοκρατίας».

Η Μιλένα Αποστολάκη, που βρίσκεται εκτός της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ψήφισε στις εσωκομματικές διαδικασίες και δήλωσε: «Όλοι σήμερα γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν είναι ίδιο με χθες. Ούτε η χώρα μας, ούτε οι πολίτες αλλά ούτε και το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να κάνει μια νέα αρχή. Μια επανεκκίνηση. Σε αυτή την τόσο δύσκολη προσπάθεια αλλά και τόσο αναγκαία για τη χώρα αισθάνομαι ότι έχω χρέος να δώσω το παρόν για την παράταξη με όλες μου τις δυνάμεις».

Σημειώνεται ότι στις εσωκομματικές κάλπες προσήλθε και ο εκ των διαγραφέντων βουλευτών Θ.Ρομπόπουλος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook