Ολοκληρώθηκαν στις 7:00 το απόγευμα της Κυριακής -έπειτα από δίωρη παράταση- οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Η διαδικασία κύλησε χωρίς σημαντικά παρατράγουδα και η συμμετοχή είναι, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, ικανοποιητική.

Με καταμετρημένο το 75,91% των εκλογικών κέντρων, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι ψήφισαν 180.714 άτομα και Ευάγγελος Βενιζέλος έλαβε 175.887 ψήφους (97,33%). Τα λευκά ήταν 3.653 και τα άκυρα 1.174.

Βάσει των αποτελεσμάτων αυτών, η αρμόδια Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι συνολικά ψήφισαν περίπου 240.000 πολίτες.

Το τελικό αποτέλεσμα που θα προκύψει από την καταμέτρηση του 100% των εκλογικών κέντρων, θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

Στη δήλωσή του μετά την ψηφοφορία, από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για νέα αφετηρία, χαρακτηρίζοντας την εκλογική διαδικασία «επιτυχή άσκηση πολιτικής και οργανωτικής ετοιμότητας» εν όψει των εκλογών.

Με μία πρώτη εκτίμηση, από το 10% των εκλογικών κέντρων, σε μικρές περιοχές, από το ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για προσέλευση 200.000 μελών και φίλων του κόμματος, αλλά στοιχεία θα υπάρξουν μετά τις 8:30 μ.μ. όταν έχει καταμετρηθεί το 25% των ψήφων.

Δεν έλειψε η αυτοκριτική: «Έχουμε, και έχω και προσωπικά, πλήρη συνείδηση των λαθών, καθυστερήσεων και παραλείψεων», καθώς και για πράγματα που, όπως είπε, «ειπώθηκαν και δεν έγιναν, και για πράγματα που έγιναν χωρίς να έχουν ειπωθεί».

Στην Ιπποκράτους διαπιστώνουν ότι σε άλλες περιοχές, όπως οι δυτικές συνοικίες της Αθήνας, ή σε ορισμένους νομούς, η προσέλευση ήταν σημαντικά χαμηλότερη από το 2007, ενώ σε άλλες περιοχές ή νομούς ήταν ικανοποιητική. Συνολικά πάντως, στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η συμμετοχή άγγιξε το 30-35% εκείνης του 2007. Υπενθυμίζεται ότι τότε είχαν ψηφίσει 769.156 πολίτες.

Συνολικά σε όλη την Ελλάδα στήθηκαν 1.074 κάλπες σε 768 εκλογικά τμήματα σε αντίθεση με το 2007 όταν είχαν στηθεί 3.157 κάλπες σε 1.443 εκλογικά τμήματα. Ως εκλογικά τμήματα χρησιμοποιήθηκαν ΚΕΠ καποδιστριακών δήμων, οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, κέντρα πολιτισμού, ξενοδοχεία, ΚΑΠΗ ακόμα και καφενεία.

Δεν έλειψαν κάποια «παρατράγουδα». Για παράδειγμα, μικροένταση προκλήθηκε έξω από το πνευματικό κέντρο Βριλησσίων, όταν ομάδα περίπου τριάντα ατόμων πέταξε γιαούρτια, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ψηφοφόρων που βρίσκονταν εκείνη την ώρα έξω από το πνευματικό κέντρο.

Φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε αργά το μεσημέρι στο Λουτράκι, όταν μικρή ομάδα ατόμων συγκεντρώθηκε έξω από το κτίριο όπου είχε στηθεί η κάλπη και φώναζε υβριστικά συνθήματα κατά του ΠΑΣΟΚ και των μελών του. Αργότερα, η ομάδα αυτή αποχώρησε.
Επίσης, όπως μετέδωσε το Cretalive, αγρότες της Ιεράπετρας προχώρησαν σε κατάληψη των εκλογικών τμημάτων και για αρκετή ώρα δεν επέτρεπαν στους ψηφοφόρους να εισέλθουν σε αυτά, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τη διαμαρτυρία τους για τα προβλήματα που προκαλεί στη μεταφορά των κηπευτικών η επ\’ αόριστον απεργία της ΠΝΟ, από τη Δευτέρα.

Στη Θεσσαλονίκη, με καθυστέρηση περίπου μισής ώρας έφτασαν τα λευκά ψηφοδέλτια στα εκλογικά τμήματα και οι πολίτες που προσήλθαν νωρίτερα διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη τους, καθώς και για την έλλειψη φακέλων.

Στην Αχαΐα δεν άνοιξε ένα εκλογικό τμήμα -σε σύνολο 14, διότι όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γραμματέας της νομαρχιακής οργάνωσης του κόμματος Παναγιώτης Αλεξόπουλος, υπήρχαν φόβοι για πρόκληση έντασης και για αυτό κρίθηκε σκόπιμο να μην λειτουργήσει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook