Ενδείξεις σταθεροποίησης στην Ευρωζώνη και στις Ηνωμένες Πολιτείες διακρίνει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιώντας ωστόσο πως δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη.

«Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να βρίσκεται στον δρόμο για την ανάκαμψη, αλλά δεν υπάρχει πολύς χώρος για ελιγμούς και χώρος για σφάλματα πολιτικής» είπε η Λαγκάρντ σε ομιλία της στο Πεκίνο, επισημαίνοντας ότι τα υψηλά χρέη στις ανεπτυγμένες χώρες και οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου είναι κίνδυνοι-κλειδιά που παραμένουν.

Η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ότι οι ενδείξεις σταθεροποίησης δείχνουν ότι οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης αποδίδουν, ότι οι οικονομικοί δείκτες στις ΗΠΑ μοιάζουν λίγο πιο αισιόδοξοι και ότι η ΕΕ έκανε ένα σημαντικό βήμα μπροστά, με τις «προσπάθειες» που έγιναν για την Ελλάδα.

«Χάρη σε αυτές τις συλλογικές προσπάθειες, η παγκόσμια κρίση έκανε ένα βήμα πίσω από το χείλος του κινδύνου και έχουμε λόγο να είμαστε πιο αισιόδοξοι. Όμως η αισιοδοξία δεν πρέπει να μας παρασύρει σε μια εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας. Υπάρχουν ακόμη μεγάλες οικονομικές και χρηματοοικονομικές αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε» πρόσθεσε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρθηκε στο ευάλωτο χρηματοοικονομικό σύστημα το οποίο βαρύνεται από τα μεγάλα κρατικά και ιδιωτικά χρέη στον ανεπτυγμένο κόσμο, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό τον πρώτο από τους «τρεις μεγάλους κινδύνους» κι επισημαίνοντας ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους και των τραπεζών το 2012 ισούνται με περίπου το 23% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Ο δεύτερος κίνδυνος «είναι η αυξανόμενη τιμή του πετρελαίου, που μετατρέπεται σε απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη. Και τρίτον, υπάρχει ένας μεγεθυνόμενος κίνδυνος ότι η δραστηριότητα στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα επιβραδυνθεί μεσοπρόθεσμα» τόνισε.

Eπισήμανε ακόμα ότι η ανεργία των νέων πρέπει να καμφθεί και ότι όλες οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθεια σταθεροποίησης.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό