Από τις ανεμοδαρμένες οξιές των δασοσκέπαστων κορυφογραμμών του Πηλίου κατηφορίζουμε στα απάνεμα ακρογιάλια του Παγασητικού κόλπου. Σε τούτη την εαρινή μας απόδραση στο βουνό των Κενταύρων, ιχνηλατούμε στα σιωπηλά καλντερίμια της παράδοσης το αυθεντικό πρόσωπο ενός μυθικού τόπου.

Διασχίζοντας την πόλη του Βόλου με κατεύθυνση προς τα χωριά του Παγασητικού, τίποτε δεν σε προϊδεάζει γι\’ αυτά που ακολουθούν μόλις λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα. Το αστικό τοπίο γρήγορα αποτινάζει από πάνω του τη βουή της πόλης, και όσο τα χιλιόμετρα φεύγουν τόσο αυτό ανακτά τη φυσική του υπόσταση.

\"Παλαιότερα

Παλαιότερα η Δράκεια βρισκόταν λίγο ψηλότερα σε θέση όπου δεν είχε οπτική επαφή με τον Παγασητικό και ήταν αδύνατον να εντοπιστεί από τους πειρατές.

Κομβικό σημείο η ζωντανή πολιτεία της Αγριάς (7 χλμ. από Βόλο). Η κωμόπολη αυτή ήταν ανέκαθεν εμπορικό λιμάνι του Παγασητικού. Τα πλοία ξεφόρτωναν τα βιομηχανικά αγαθά, γέμιζαν τ\’ αμπάρια με προϊόντα απ\’ τη γη των Κενταύρων -λάδι, μήλα, βαρέλια με κρασί, εποχιακά φρούτα- και σάλπαραν ξανά.

Λίγο ψηλότερα πίσω από τα φυλλώματα των ελαιώνων, καρφωμένα θαρρείς στο φαιοπράσινο καμβά των πρανών του Πηλίου ξεχωρίζουν τα χωριά Δράκεια και Αγιος Λαυρέντιος.

Δύο ιδιαίτεροι προορισμοί όπου ο επισκέπτης θα βρει ακόμα αυτό που ολοένα πια χάνεται απ\’ την πολύκοσμη Πορταριά και την κοσμοπολίτικη Τσαγκαράδα. Χρώματα κι αρώματα αλλοτινών καιρών, ησυχία και ρυθμοί που εξακολουθούν να θυμίζουν γνήσια ορεινή κοινότητα και όχι «trendy» κορεσμένο θέρετρο.

Ακολουθώντας τον ασφάλτινο δρόμο που φιδογυρνά για 9 χιλιόμετρα καταλήγουμε στην είσοδο της Δράκειας. Το χωριό μας καλωσορίζει με τα λιθόστρωτα καλντερίμια και τις πρόσχαρες αυλές γεμάτες κήπους ολάνθιστους, ακόμη και μέσα στην καρδιά του χειμώνα.

Παλαιότερα η Δράκεια βρισκόταν στη θέση Γαλατάς, λίγο ψηλότερα από τη σημερινή θέση του χωριού για λόγους ασφάλειας, καθότι δεν είχε οπτική επαφή με τον Παγασητικό και ήταν αδύνατον να εντοπιστεί από τους πειρατές.

Δράκεια, η μορφή παραδοσιακών σπιτιών που σώζεται στις μέρες μας ολοκληρώθηκε τον 19ο αιώνα.

Η πρώτη γραπτή αναφορά στον οικισμό εντοπίζεται το 1615. Με την πάροδο του χρόνου αναπτύχθηκε το εμπόριο λαδιού, μήλων, κάστανων, αλλά και του κρασιού φέρνοντας ευμάρεια στην κοινότητα. Μάλιστα το 1760 λειτούργησε το πρώτο σχολείο. Το 1860 η Δράκεια απαριθμούσε 2.500 κατοίκους και ήταν μετά τη Μακρινίτσα και τη Ζαγορά το μεγαλύτερο σε πληθυσμό χωριό του Πηλίου! Το χωριό χωρίζεται σε δύο γειτονιές με ισάριθμες πλατείες. Σε αυτήν της Θυσίας με τον θεόρατο πλάτανο και τη δροσερή βρύση, συναντάμε τον ναό του Αγ. Νικολάου. Αξιόλογη είναι επίσης η εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα με το λεπτοδουλεμένο τέμπλο.

Ανάμεσα στα παλιά σπίτια συναντάς ακόμη παραδοσιακά εργαστήρια ξυλογλυπτικής, ενώ από τα ελάχιστα αρχοντικά που γλίτωσαν τη μανία του Εγκέλαδου που βασάνισε αρκετά στο παρελθόν το Πήλιο, ξεχωρίζει αυτό του Τριαντάφυλλου διακοσμημένο με πανέμορφες τοιχογραφίες του 18ου αι., ξυλόγλυπτα και ζωγραφιστά ταβάνια.

\"Αγιος

Αγιος Λαυρέντιος, τις καθημερινές τα βαριά τα βήματα των ηλικιωμένων ακούγονται που και πού στα στενά καλντερίμια

Αντικριστά στη Δράκεια, αλλά προσπελάσιμος μόνο από τον παραλιακό δρόμο, αφού ανάμεσα στα δυο χωριά κυλά τα νερά του το ρέμα του Βρύχωνα, βρίσκεται το παραδοσιακό χωριό του Αγίου Λαυρεντίου (14 χλμ. από Αγριά). Από τα Κάτω Λεχώνια στρίβουμε αριστερά και αφού ανηφορίσουμε τις απανωτές κορδέλες, καταλήγουμε στον πετρόκτιστο οικισμό που βρίσκεται σε ύψος 600 μέτρων.

Φτάνοντας στον Αγιο Λαυρέντιο δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι εδώ ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου. Τόπος συνάντησης η πλατεία Χατζίνη (Σταθμός ή Κάτω Πλατεία) όπου θα αφήσετε το όχημά σας καθώς από εδώ και πάνω τη σκυτάλη παίρνουν υποχρεωτικά τα… πόδια.

\"Στα

Στα Ανω Λεχώνια θα δείτε τους ονομαστούς πολεμόπυργους του Κοκοσλή, του Ολύμπιου και του Καραγιάννη

Καλντερίμια διατρέχουν παντού τις πέτρινες γειτονιές. Θα περπατήσετε μέχρι την Κεντρική Πλατεία όπου βρίσκεται ο μητροπολιτικός ναός του Αγ. Δημητρίου με το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Ακόμη να αναφέρουμε τους ναούς του Αγ. Αθανασίου και του Αγ. Απόστολου του Νέου. Για να σχηματίσετε μια ιδέα για την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του Αγίου Λαυρεντίου και να διακρίνετε τις διάφορες φάσεις, μα και τις ποικίλες επιρροές που δέχτηκε η πηλιορείτικη κατοικία στους αιώνες, αναζητήστε το ανακαινισμένο αρχοντόσπιτο του Μάνθου.

Επίσης άξιο προσοχής είναι το αρχοντικό Γκλαβάνη με τα πανέμορφα ξύλινα σαχνισιά, αυτό του Κανταρτζή που αποτελεί δείγμα «αιγυπτιώτικου» τύπου κατοικίας, καθώς οι ιδιοκτήτες ήταν πλούσιοι βαμβακέμποροι, και του Παπαθανασίου με τα έντονα νεοκλασικά στοιχεία.

Γνωστές και άγνωστες διαδρομές

\"Σήμερα

Σήμερα ο Αγιος Λαυρέντιος αλλάζει, ευτυχώς προς το καλύτερο. Τα καλντερίμια σιγά-σιγά αποκαθίστανται και στις στέγες των σπιτιών ο σχιστόλιθος αντικαθιστά τον τσίγκο

Αν βρίσκεστε στα δημοφιλή -όλο τον χρόνο- Χάνια, μπορείτε εύκολα πλέον να κατηφορίσετε για τις ακτές του Παγασητικού και τη Δράκεια ακολουθώντας τον καινούργιο ασφαλτοστρωμένο δρόμο που δεν τον αναφέρουν οι περισσότεροι χάρτες, καλύπτοντας μια απόσταση 7 χιλιομέτρων μέσα από ανθισμένες μηλιές και κερασιές.

Για όσους αρέσκονται στις ευχάριστες περιπέτειες, μια δεύτερη, αλλά χωμάτινη διαδρομή που κινείται παράλληλα με την ασφάλτινη, καταλήγει επίσης στη Δράκεια, μέσα από μια κατάφυτη τοπιογραφία όπου διάφορα δασικά είδη αλληλοσυμπλέκονται (6 χλμ. σε δρόμο στενό και λασπωμένο). Η διαδρομή αυτή είναι θαυμάσια να γίνει και με τα πόδια ή με ποδήλατο βουνού, αφού η πορεία από τα Χάνια έως τη Δράκεια είναι στο σύνολό της κατηφορική.

\"Μια

Μια από τις δύο λεοντόμορφες κεφαλές που στολίζουν τις βρύσες στην Κεντρική Πλατεία του Αγίου Λαυρεντίου

Μια άλλη επίσης ορεινή διαδρομή ξεκινά από τον Αγιο Λαυρέντιο και διατρέχει τις απόκρημνες πλαγιές του Πηλίου με τελικό προορισμό τον χώρο στάθμευσης του χιονοδρομικού κέντρου στη θέση «Αγριόλευκες». Συνολικά θα καλύψετε μια απόσταση 8 χιλιομέτρων σε σχετικά βατό χωματόδρομο που όμως είναι προσπελάσιμος από τον Απρίλιο και μετά, απολαμβάνοντας την αεροπορικών διαστάσεων θέα στις ακτές του Παγασητικού.

Φτάνοντας στα Χάνια μη σας ξεγελάσουν οι υψηλές θερμοκρασίες των παραθαλάσσιων περιοχών. Εδώ στα 1.500 υψόμετρο ο καιρός παραμένει παγερός ακόμη και την άνοιξη κι αν θέλετε ν\’ απολαύσετε μια βόλτα ανάμεσα στις φρεσκομπουμπουκιασμένες οξιές, καλό θα ήταν να είστε και ανάλογα ντυμένοι.

\"Εικόνα

Εικόνα από την Πάνω Γειτονιά του Αγίου Λαυρεντίου

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η ορεινή διαδρομή που ξεκινά από την Αγριά και κατευθύνεται προς τα χωριά Βλάσια, Πινακάτες, Βυζίτσα, Μηλιές. Στα Ανω Λεχώνια, 2 χλμ. μετά τη διασταύρωση προς Αγιο Λαυρέντιο, αξίζει να αναζητήσετε τον Πύργο του Καραγιάννη, ένα από τα πιο παλιά κτίσματα του Πηλίου, αλλά και τους πύργους του Κοκοσλή και του Ολύμπιου.

Δράκεια, μνήμες και θύμησες
Δύο ήταν οι μεγάλες καταστροφές που γνώρισε το όμορφο αυτό κεφαλοχώρι του Πηλίου, και οι δύο πρόσφατες. Τον Δεκέμβρη του 1943 οι Γερμανοί εκτελούν 118 άντρες -το σύνολο σχεδόν του ανδρικού πληθυσμού- για αντίποινα. Σήμερα ένα απέριττο μνημείο θυμίζει την άδικη θυσία τους. Επειτα ήρθαν οι σεισμοί του 1955 που ισοπέδωσαν ολόκληρες γειτονιές καταστρέφοντας τα περισσότερα από τα όμορφα αρχοντικά.

\"Οι

Οι πρώτοι οικιστικοί πυρήνες του Αγίου Λαυρεντίου σχηματίσθηκαν από ακτήμονες αγρότες του κάμπου οι οποίοι δούλευαν στα κτήματα του μοναστηριού

Από το χέρι Ηπειρώτη: Η οικονομική ανάπτυξη της Δράκειας προσέλκυσε την αφρόκρεμα των μαστόρων της εποχής που κατάγονταν από την Ηπειρο, γνωστοί σε όλα τα Βαλκάνια. Ετσι άρχισαν να εγκαθίστανται εδώ με τις οικογένειές τους ονομαστοί κτιστάδες, ξυλουργοί και αγιογράφοι. Ανάμεσά τους και ο Γιάννης Παγώνης καταξιωμένος αγιογράφος από τους Χιονιάδες του Γράμμου. Μικρό τμήμα απ\’ το έργο του που διασώθηκε από τους σεισμούς του 1955 υπάρχει στον ναό του Αγ. Γεωργίου.

Αγιος Λαυρέντιος, ορμητήριο επαναστατών: Το 1878, μόλις 57 χρόνια μετά τον αποτυχημένο ξεσηκωμό του \’21 και την καταστροφή του Αγίου Λαυρεντίου από τους Τούρκους (1823), οι Θεσσαλοί ξεσηκώνονται και πάλι κατά της οθωμανικής κυριαρχίας και στο Αρχονταρίκι της Μονής του Αγίου Λαυρεντίου οι αντιπρόσωποι των επαναστατημένων του Πηλίου συντάσσουν τη διακήρυξη της Προσωρινής Κυβέρνησης του Πηλίου. Με τη μεσολάβηση όμως των ξένων δυνάμεων οι επαναστάτες καταθέτουν τα όπλα και περιμένουν τα «μαγειρέματα» των διεθνών μεσολαβητών έως το 1881, όταν η Θεσσαλία ενσωματώνεται με την κυρίως Ελλάδα.

\"Ο

Ο δασικός δρόμος που συνδέει τη Δράκεια με τα Χάνια διασχίζει δάσος με γιγαντόκορμες καστανιές

Αγιος Λαυρέντιος, το Μουσικό Χωριό: Εδώ και λίγα χρόνια τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνεται με επιτυχία η πολιτιστική δράση «Μουσικό Χωριό» από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία Μουσικών Παρεμβάσεων «arTree» σε συνεργασία με την Εταιρία Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας (ΕΚΠΟΛ) και τον Δήμο Αρτέμιδος. Στόχος της είναι η παραγωγική ανταλλαγή μουσικών ιδεών και δρώμενων σε διεθνές επίπεδο στον χώρο της τέχνης γενικότερα. Πληροφορίες www.music-village.gr

Δράκεια: Το παλιό κοινοτικό κτίριο αναπαλαιώθηκε και μετατράπηκε στο Λαογραφικό Μουσείο Αγροτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς όπου εκτίθενται παλιά αντικείμενα καθημερινής χρήσης της προπολεμικής και μεταπολεμικής περιόδου, τα οποία τα έχουν δωρίσει οι ντόπιοι. Περισσότερα από 140 είναι τα εκθέματά του και περιλαμβάνουν αντικείμενα αγροτικής παραγωγής και επαγγελμάτων, ενδυμασίας, κοσμημάτων, υφαντικής, οικιακών ειδών και σκευών αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, φωτογραφικό υλικό, βιβλία κ.ά.

\"Ο

Ο Γιάννης Παγώνης αγιογράφος από τους Χιονιάδες του Γράμμου εγκαταστάθηκε στη Δράκεια και αγιογράφησε πολλές εκκλησίες του Πηλίου

ΔΙΑΜΟΝΗ

Δράκεια: «Βίλα Δράκεια» το διώροφο αρχοντικό της οικογένειας Κουμούτση (αρχές 19ου αι), πρόσφατα ανακαινίστηκε και λειτουργεί σαν παραδοσιακό κατάλυμα κατηγορίας 2 κλειδιών. (24280 92610 & 6972183116 www.koumoutsi-family.gr)

Ακόμη ενοικιαζόμενα δωμάτια «Δράκεια» (24280 96021), και Ματζάνη (24280 92045)

Aγιος Λαυρέντιος: «Παληό Ελαιοτριβείο», ιδιαίτερος ατμοσφαιρικός ξενώνας ιδανικός για ζευγάρια, που βρίσκεται πάνω από την Κεντρική Πλατεία και στεγάζεται στο παλιό ελαιοτριβείο του 19ου αιώνα. (24280 96481 & 6945 440262 www.palioeleotrivio.gr)

\"Στις

Στις πεζούλες που έχουν διαμορφώσει οι παλιότεροι πάνω από τη Δράκεια, ευδοκιμούν οι μηλιές

Το παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ξενοδοχείο «Δρυάδες» απαρτίζεται από ένα καινούριο κτήριο και ένα παλιό αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 1860 και βρίσκεται στην πρώτη πλατεία (Σταθμός), εκεί οπού σταματούν τα αυτοκίνητα. (24280 96110 www.hoteldryades.gr)

Το «Αρχοντικό 1716» στον Πάνω Μαχαλά του χωριού, ένα πλήρως αναπαλαιωμένο αρχοντικό που σήμερα λειτουργεί σαν ξενώνας (24280 96002, 6944 874510, 6947 693030 www.1716.gr ). Το Ξενοδοχείο «Κένταυρος» διαθέτει 19 δίκλινα και τρίκλινα, αλλά και κάποια δίχωρα δωμάτια (24280 96224 & 96110 www.pelion-hotelkentavros.clickhere.gr).

«Σαράφης» ενοικιαζόμενα δωμάτια στις πάνω γειτονιές με πρόσβαση απ\’ τον περιφερειακό δρόμο (24280 96377, 6997016430 www.sarafis-rooms.gr).

ΦΑΓΗΤΟ

Αγιος Λαυρέντιος: Στο εστιατόριο του ξενοδοχείο «Δρυάδες» διαθέτει εξαιρετική σάλα με 2 τζάκια και υπέροχη θέα στον Παγασητικό. Ανάμεσα στα διαφορετικά πιάτα της ψαγμένης κουζίνα του, να αναφέρουμε το καραμελωμένο μοσχαρίσιο κότσι, το μοσχάρι με κάστανα και μαυροδάφνη και τη γίδα ψητή στη γάστρα.

Στην Κάτω Πλατεία στην είσοδο του χωριού (Σταθμός) στην παραδοσιακή ταβέρνα «Φωλιά» δοκιμάστε από τα χέρια της κυρίας Ελένης τις πηλιορείτικες συνταγές γίδα στον φούρνο, κοιλίτσες (μοσχάρι κοκκινιστό) και φυσικά σπετζοφάι (24280-96241).

Στην ταβέρνα «Λωτός» προτεινόμενα είναι τα γευστικά πιάτα αγριογούρουνο και δαμάσκηνα και χόρτα με αβγά (24280 96243). Στην Κεντρική πλατεία του Αγίου Λαυρεντίου υπάρχει η ταβέρνα – ψησταριά «Βρύχωνας». Πεντανόστιμη είναι η γίδα στη λαδόκολλα, τα χειροποίητα γαρδουμπάκια, οι ρεβιθοκεφτέδες συνοδεία τοπικού κόκκινου κρασιού (24280 96660).

Δράκεια: Στην είσοδο του χωριού, κοντά στο μνημείο, στην παραδοσιακή «ταβέρνα Μεταξογένη» προτείνουμε να παραγγείλετε ζυγούρι στη γάστρα, σαρμαδάκια (με αμπελόφυλλο και κιμά), γλώσσα μοσχαρίσια ψητή και οπωσδήποτε «μπουμπάρι» (γεμιστά εντόσθια με μυρωδικά και ρύζι) (24280-96015).

Στην Πάνω Πλατεία θα βρείτε το εστιατόριο ? καφέ «Παλιά Πλατεία».

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook