Χιλιάδες κόσμου συνέρρευσε χθες στον καθεδρικό ναό της Εκκλησίας των Κοπτών στην περιοχή Αμπασίγια του Καΐρου για να παρακολουθήσει την εξόδιο ακολουθία του Πατριάρχη Σενούντα Γ\’, ο οποίος εκοιμήθη σε ηλικία 88 ετών.

Η σορός του μετά την ανακοίνωση του θανάτου του τοποθετήθηκε στον θρόνο του καθεδρικού ναού, ούτως ώστε όσοι από τα 12 εκατομμύρια κόπτες χριστιανούς της Αιγύπτου θελήσουν να προσκυνήσουν και να πάρουν την ευλογία του Πατριάρχη να μπορέσουν να το κάνουν.

Οπως έγινε γνωστό, ο ιεράρχης αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας με την καρδιά και το ήπαρ του, όμως επισήμως μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχαν γίνει γνωστά τα αίτια του θανάτου του.

Ο Σενούντα ήταν Προκαθήμενος της Εκκλησίας των Κοπτών Χριστιανών από το 1971 και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους του Αιγυπτίους, ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

Οπως αναφέρουν όλα τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, ο Πατριάρχης ήταν γνωστός για την ικανότητά του να κρατάει τις ισορροπίες και μάλιστα σε κρίσιμες περιόδους, όπως αυτήν που περνάει η χώρα μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, την άνοδο του Στρατιωτικού Συμβουλίου και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, αλλά και τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών που οδήγησαν στο κάψιμο μιας εκκλησίας την Πρωτοχρονιά του 2011.

Σε γενικές γραμμές είχε προσπαθήσει να κρατήσει καλές σχέσεις με τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου όλα τα χρόνια του, χωρίς όμως να αποφύγει να συγκρουστεί το 1981 με τον Ανουάρ Σαντάτ για το θέμα της ειρήνης με το Ισραήλ.

Τον εκτόπισε
Ο Σαντάτ τον εκτόπισε τελικά στο μοναστήρι Ουαντί ελ Νατρούμ, όπου και παρέμεινε μέχρι να επανέλθει στο Κάιρο με πρωτοβουλία του Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο Σενούντα μέχρι και τις τελευταίες ώρες πριν από την παραίτηση του Μουμπάρακ δήλωνε δημόσια την υποστήριξή του προς τον πρώην ηγέτη της Αιγύπτου και είχε δεχθεί σφοδρή κριτική από αρκετούς κληρικούς γι\’ αυτήν τη στάση του. Αρκετοί πάντως θεωρούν ότι δεν έκανε αρκετά για να σταματήσουν οι διακρίσεις εναντίον των κοπτών χριστιανών.

Τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του Σενούντα Γ\’ έστειλαν πολλοί πνευματικοί ηγέτες, αλλά και πολιτικοί. Μεταξύ αυτών ο Πάπας Βενέδικτος, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο σεΐχης Αχμέντ ελ Ταγίμπ, μεγάλος ιμάμης της ανώτατης ισλαμικής αρχής της Αιγύπτου Αλ Αζχάρ, και ο επικεφαλής του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μούσρι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook