Την πρόθεσή του να επαναδιαπραγματευθεί την ευρωπαϊκή δημοσιονομική συνθήκη επανέλαβε με δήλωσή του σήμερα το πρωί στο γαλλικό ραδιόφωνο France Info ο σοσιαλιστής υποψήφιος για την προεδρία Φρανσουά Ολάντ.

Σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις όπου μιλούσε για προσθήκη ενός κεφαλαίου για την ανάπτυξη, σήμερα υπογράμμισε ότι θα επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης «στο σύνολό της».

«Αυτή η συνθήκη» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ «έχει αποκλειστικά και μόνο πειθαρχικό και τιμωρητικό χαρακτήρα. Θέτει στόχους που ποτέ δεν θα τους πετύχει, εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη. Επομένως θα ζητήσω την επαναδιαπραγμάτευση του συνόλου της συνθήκης, ώστε να συμπληρωθεί με την ανάπτυξη».

Στο ερώτημα της δημοσιογράφου εάν πιστεύει ότι θα βρεί επαρκή υποστήριξη στην Ευρώπη, ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι το πρώτο βήμα γι αυτόν θα είναι να εξασφαλίσει τη σχετική εντολή από το γαλλικό λαό.

«Υπάρχουν ορισμένες συντηρητικές κυβερνήσεις που ελπίζουν και περιμένουν την επανεκλογή του Νικολά Σαρκοζί, γι\’ αυτό και κινητοποιήθηκαν μάλιστα προσφέροντας την υποστήριξή τους. Παρ\’όλ\’αυτά έχω την θέληση να επαναδιαπραγματευθώ αυτήν την συνθήκη. Ζητώ επομένως από τους Γάλλους να με εμπιστευθούν με τη ψήφο τους τον Μάϊο και να μου δώσουν την εντολή για να μπορέσω να το πετύχω. (Η επαναδιαπραγμάτευση) είναι απαραίτητη διότι, εάν η Συνθήκη επικυρωθεί ως έχει, θα στερηθούμε την ανάπτυξη για μια ολόκληρη πενταετία στη Γαλλία και στην Ευρώπη», είπε.

«Το θέμα είναι τόσο σοβαρό, που μου είναι ανεπίτρεπτο να επιτρέψω να βρεθεί η Γαλλία σε μια τέτοια κατάσταση. Επομένως θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθούμε ώστε να εξασφαλίσουμε περιθώρια ανάπτυξης με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείματος και τη χειραγώγηση του χρέους μέσω της πρόσθετης ανάπτυξης. Χωρίς ανάπτυξη είναι αδύνατη η μείωση του ελλείματος που σημαίνει επιστροφή της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης. Επομένως η εξασφάλιση της ανάπτυξης θα πρέπει να περάσει μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης» κατέληξε ο Φρανσουά Ολάντ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook