Για βιαστική δημοσιοποίηση του σχεδίου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, κάνουν λόγο με ανακοίνωση τους ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Τουριστικής Ανάπτυξης, βουλευτής Ρεθύμνου, κα Όλγα Κεφαλογιάννη.

Παράλληλα στην ανακοίνωση τονίζεται μεταξύ άλλων πως η Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρα αντίθετη στις επιπολαιότητες και τους πολιτικούς ακροβατισμούς του ΥΠΕΚΑ για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της οικονομίας μας, όπως είναι ο Τουρισμός.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρει:

 «Η βιαστική δημοσιοποίηση του σχεδίου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, είναι ενδεικτική του πρόχειρου τρόπου με τον οποίο το Υπουργείο Περιβάλλοντος αντιμετωπίζει, μεταξύ άλλων, τον σημαντικότερο πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Χωρίς επί της ουσίας να τεκμηριώνεται από πουθενά η ανάγκη αλλαγής του υφιστάμενου χωροταξικού, χωρίς να έχει προηγηθεί συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού, χωρίς να έχει παραληφθεί επίσημα από υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, χωρίς να συνοδεύεται έστω από χάρτη που να αποτυπώνει τις νέες ρυθμίσεις και με προβλέψεις αντικρουόμενες ακόμα και σε σχέση με πρόσφατα νομοθετήματα όπως ο ν. 4002/11, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έσπευσε να το θέσει σε «διαβούλευση» ελάχιστων ημερών.

Αλλά και επί της ουσίας των διατάξεών του, το Ειδικό Χωροταξικό που παρουσιάστηκε έχει επίσης σοβαρά προβλήματα: θολώνει το τοπίο για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, προβλέπει ασαφή εργαλεία τουριστικής ανάπτυξης, όπως τους «Οργανωμένους Υποδοχείς Τουριστικών Δραστηριοτήτων» την ώρα που ήδη υπάρχουν άλλα, όπως οι ΠΟΤΑ και ΠΕΡΠΟ, προβλέπει την κατασκευή εμπορικών κέντρων σε λιμάνια που κινδυνεύουν να ακυρώσουν τα οφέλη της κρουαζιέρας σε τοπικές κοινωνίες, ενώ προβλέπει την «τουριστική εκμετάλλευση» όλων αδιακρίτως των βραχονησίδων, χωρίς σχέδιο και χωρίς περιορισμούς. 

Είναι πραγματικά ακατανόητη η σπουδή των αρμόδιων Υπουργών να προχωρήσουν σε αλλαγή του ισχύοντος χωροταξικού που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του οποίου η εφαρμογή δεν πρόλαβε να δοκιμαστεί στην πράξη.

Η μόνη εξήγηση είναι η εμμονή τους να «υλοποιήσουν» μια εξίσου ακατανόητη κι αβάσιμη προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ την οποία «θυμήθηκαν» με καθυστέρηση 2,5 ετών, λίγο πριν εκπνεύσει η θητεία της παρούσας κυβέρνησης και οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρα αντίθετη στις επιπολαιότητες και τους πολιτικούς ακροβατισμούς του ΥΠΕΚΑ για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της οικονομίας μας, όπως είναι ο Τουρισμός. Γι’ αυτό τους καλούμε να σταματήσουν άμεσα κάθε διαδικασία και να μην προχωρήσουν στη θεσμοθέτησή του».  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook