Εν μέσω διαρκούς αιματοχυσίας στη Συρία η ρωσική κυβέρνηση συντάσσεται με το αίτημα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και ζητά από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ να προχωρήσει σε παύση των εχθροπραξιών για δύο ώρες επί καθημερινής βάσης ώστε να καταστούν δυνατές η επιχειρήσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό.

Η Ρωσία «καλεί τη συριακή κυβέρνηση και τις ένοπλες ομάδες που αντιτίθενται σε αυτήν να συμφωνήσουν άμεσα σε καθημερινές παύσεις των εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία εκδόθηκε κατόπιν συνάντησης του αρμόδιου υπουργού Σεργκέι Λαβρόφ με τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) Τζέικομπ Κέλενμπεργκερ.

Την υπόσχεση του Σεργκέι Λαβρόφ να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ μετέφερε στους δημοσιογράφους ο Τζέικομπ Κέλενμπεργκερ, ο οποίος μετέβη στη Μόσχα προκειμένου να συζητήσει με τη Ρωσία το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός.

Δήλωσε ότι ο Λαβρόφ «σαφώς υποστηρίζει την πρόταση μιας καθημερινής δίωρης διακοπής των εχθροπραξιών», και ερωτηθείς εάν η ρωσική πλευρά δεσμεύθηκε ότι θα πιέσει τη Δαμασκό, ο πρόεδρος της ICRC απάντησε «ναι, παρά πολύ», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η Ρωσία έχει ασκήσει δύο φορές βέτο σε υποστηριζόμενο από τη Δύση σχέδιο ψηφίσματος στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το κάλεσμά της για εκεχειρία ήλθε λίγες ώρες αφότου ξέσπασαν νέες συγκρούσεις στη συριακή πρωτεύουσα, Δαμασκό.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι εξέφρασε την ανησυχία του ότι η κλιμάκωση της βίας στη Συρία οδηγεί σε εμφύλιο, και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει ψήφισμα για να διασφαλίσει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πρόταση στήριξης του Ανάν υποβάλλει η Γαλλία στο ΣΑ

Η Γαλλία παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ένα προσχέδιο απόφασης με το οποίο εκφράζεται η στήριξη του Οργανισμού στην αποστολή του Κόφι Ανάν για τον τερματισμό της βίας στη Συρία και την έναρξη πολιτικού διαλόγου.

Το προσχέδιο -το οποίο εφόσον εγκριθεί θα έχει ισχύ προεδρικής διακήρυξης- συζητείται επί του παρόντος μεταξύ των 15 μελών του Συμβουλίου. Η προεδρική διακήρυξη είναι μια απόφαση που λαμβάνεται ομόφωνα, αλλά έχει μικρότερο ειδικό βάρος από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

«Στόχος είναι να βρεθεί κοινό πεδίο συνεννόησης και να απευθύνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στο συριακό καθεστώς» δήλωσε ένας διπλωμάτης από τα Ηνωμένα Έθνη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας εκφράζει την προσδοκία του ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «θα εκφράσει γρήγορα την υποστήριξή του στις ενέργειες του Κόφι Ανάν για τον τερματισμό της αιματηρής καταστολής και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας» με απώτερο σκοπό την εξεύρεση μιας βιώσιμης και ειρηνικής λύσης στο συριακό πρόβλημα.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook