Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, επιβεβαίωσε απόψε ότι ο ένοπλος που σκότωσε ένα δάσκαλο και τρία παιδιά σε εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης ευθύνεται και για τις δολοφονίες τριών στρατιωτών, την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι κατά τα φαινόμενα υποκινήθηκε από ρατσιστικά κίνητρα.

 «Γνωρίζουμε ότι είναι το ίδιο άτομο και το ίδιο όπλο που σκότωσαν τους στρατιώτες, τα παιδιά και τον καθηγητή», είπε ο Σαρκοζί σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι έχει αυξηθεί στο μέγιστο το επίπεδο συναγερμού στην περιοχή αυτή. «Η πράξη αυτή είναι αποκρουστική και δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη», πρόσθεσε.

Ο Σαρκοζί είπε ότι διακόπτει «τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη» την προεκλογική εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές και αύριο θα δεχτεί τους εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας της Γαλλίας.

 
Την Τετάρτη πρόκειται να γίνουν οι κηδείες των στρατιωτών που δολοφονήθηκαν από τον ίδιο δράστη στην Τουλούζη και το Μοντομπάν.

 
Ο Σαρκοζί είπε ότι ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να τηρηθεί αύριο ενός λεπτού σιγή σε όλα τα σχολεία, στη μνήμη των μικρών παιδιών που σκοτώθηκαν ενώ ο υπουργός Εσωτερικών θα παραμείνει στην Τουλούζη για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση.

 «Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο δράστης, την ακριβή σχέση αυτού του δράματος με εκείνο που έπληξε το στρατό», με τις δολοφονίες δύο μουσουλμάνων στρατιωτών και ενός από τις Αντίλλες, είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ανακοίνωσε επίσης ότι τα εβραϊκά και μουσουλμανικά σχολεία της περιοχής θα παρακολουθούνται προσεχτικά, όπως και οι χώροι λατρείας. «Όμως ταυτόχρονα, τα σχολεία μας πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν, οι συμπατριώτες μας που θέλουν να πάνε στη συναγωγή, στο τζαμί, στην εκκλησία, πρέπει να μπορούν να το κάνουν.

Δεν πρέπει να ενδώσουμε στο φόβο. Και φυσικά, σκεφτόμαστε αυτές τις οικογένειες, τη μητέρα αυτή που έχασε ταυτόχρονα τα δύο παιδιά και το σύζυγό της, το διευθυντή του σχολείου που είδε να πεθαίνει το κοριτσάκι του», συνέχισε.

 «Η βαρβαρότητα, η κτηνωδία, η ωμότητα, δεν μπορούν να κερδίσουν. Το μίσος δεν μπορεί να επικρατήσει. Η Δημοκρατία είναι πολύ πιο ισχυρή […] Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ενωθούμε. Να ενωθούμε και να αντισταθούμε», κατέληξε ο Σαρκοζί.

 
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook