Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Λιβύης, Μουστάφα Μπου Σαγκούρ, δήλωσε χθες στο Νουαξότ ότι η κυβέρνησή του εμμένει στην «ανάκτηση» του Αμπντάλα αλ Σενούσι, του Λίβυου πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος συνελήφθη στην πρωτεύουσα της Μαυριτανίας.

 «Θέλουμε να ανακτήσουμε τον Σενούσι διότι αυτός ο άνθρωπος έχει διαπράξει εγκλήματα κατά των Λίβυων, του λιβυκού λαού. Πρέπει να λογοδοτήσει στη Λιβύη, ενώπιον της λιβυκής δικαιοσύνης», δήλωσε ο Σαγκούρ στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στο Νουαξότ όπου αναμένεται να ζητήσει από τις αρχές της Μαυριτανίας την έκδοση του Σενούσι.

 «Είμαστε μεταξύ των αδελφών μας στη Μαυριτανία. Αναμφισβήτητα, υπάρχουν κοινά συμφέροντα μεταξύ Λίβυων και Μαυριτανών και θέλουμε να γίνουν σεβαστά», πρόσθεσε.

Εκτός από το λιβυκό αίτημα έκδοσης, ο Αμπντάλα αλ-Σενούσι, που συνελήφθη τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στο αεροδρόμιο της Νουαξότ κατά την άφιξη του απο την Καζαμπλάνκα (Μαρόκο) με μια κανονική πτήση, αποτελεί επίσης και το αντικείμενο ενός αιτήματος έκδοσης από τη Γαλλία και ενός αιτήματος για την παράδοσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

Το ΔΠΔ έστειλε στις αρχές της Μαυριτανίας, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που εκδόθηκε από τους δικαστές στις 27 Ιουνίου του 2011, καθώς και ένα αίτημα για συνεργασία για την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης.

Η Γαλλία έχει εκδώσει σε βάρος του Σενούσι διεθνές ένταλμα σύλληψης μετά από καταδίκη του ερήμην σε ισόβια κάθειρξη για την υπόθεση της επίθεσης της 19ης Σεπτεμβρίου του 1989 στην πτήση 772 της εταιρείας UTA, από την οποία είχαν σκοτωθεί τότε 170 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 54 Γάλλων.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook