Τελευταία ενημέρωση 13:45

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνάντηση της υπουργού Ανάπτυξης Άννας Διαμαντοπούλου με την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, σε μία προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να ανασταλεί η απεργία των ναυτεργατών.

Από την έκβαση της συνάντησης κρίνεται κατά πολύ η απόφαση που θα λάβει το μεσημέρι η ΠΝΟ αναφορικά με την πορεία των απεργιακών κινητοποιήσεων. Πριν γίνει γνωστή η συνάντηση, πληροφορίες ανέφεραν ότι η Ομοσπονδία αναμένεται να αποφασίσει υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων, με νέα 48ωρη απεργία από τις 06.00 πμ της Τετάρτης 21-3 έως τις 06.00 π.μ. της Παρασκευής 23-3 παρά τις περί του αντιθέτου εκκλήσεις των εμπόρων, των νησιωτών και των αγροτών.

Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), Αντώνης Νταλακογιώργος, είχε δηλώσει ότι θα εισηγηθεί συνέχιση των κινητοποιήσεων, ενώ η ίδια η υπουργός έκανε λόγο για καλό κλίμα στη συνάντηση.


video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Στο μεταξύ όσο περνούν οι ημέρες τα προβλήματα θα αρχίσουν να συσσωρεύονται. Οι παραγωγοί έστειλαν όσα από τα προϊόντα τους πρόλαβαν έως την Κυριακή, όμως τώρα θα αρχίσουν να συσσωρεύονται και η κατάσταση θα αρχίσει να θυμίζει χύτρα με κλειστό καπάκι!

Στο λιμάνι του Hρακλείου αποφάσισαν να μεταβούν την Τρίτη 20/3 το απόγευμα οι αγρότες της Ιεράπετρας με σκοπό να φορτώσουν με κάθε τρόπο τα φορτηγά με τα αγροτικά προϊόντα τους.

Η απόφαση αυτή ελήφθη σε συνάντηση που έγινε στο Δημαρχείο Ιεράπετρας της Δευτέρα το βράδυ και συμμετείχαν τόσο εκπρόσωποι των αγροτών αλλά και η δημοτική αρχή της Ιεράπετρας.

Οι αγρότες απεγνωσμένοι ζητούν από πολιτεία και την ΠΝΟ να δώσουν έστω μια προσωρινή λύση.  Οι παραγωγοί ζητούν να φεύγει έστω ένα πλοίο απο Ηράκλειο και Σούδα κάθε δύο ημέρες μεταφέροντας τα ευπαθή πρώιμα κηπευτικά.

Στο μεταξύ απο αύριο θα αρχίσουν να φαίνονται και οι πρώτες ελλείψεις σε φρέσκα προιόντα που μεταφέρονται στην Κρήτη και στα άλλα νησιά, όπως το γάλα κ.α.

Προβλήματα θα υπάρξουν και με τις αφίξεις κρουαζιεροπλοίων αλλά και εμπορικών πλοίων που θα αναγκαστούν να αλλάξουν προορισμό παρακάμπτοντας το λιμάνι του Πειραιά αφού απεργούν τα πληρώματα ρυμουλκών και ναυαγοσωστικών. Για μία ακόμη φορά μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας, βρίσκονται αντιμέτωπες με προβλήματα της ελληνικής πραγματικότητας.

Το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω, βάσει της μνημονιακής πολιτικής που έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει ενώ ούτε και οι ναυτικοί δείχνουν διατεθειμένοι να βάλουν νερό στο κρασί τους.

Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η κατάσταση θα φθάσει στα άκρα αν επιμείνουν και οι δύο πλευρές.

Η Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Άννα Διαμαντοπούλου, προσπαθεί να…κατευνάσει τα πνεύματα χωρίς όμως να προσφέρει εναλλακτική λύση:
"Σεβόμαστε το μόχθο και την προσφορά του Έλληνα ναυτικού. Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με τη ΠΝΟ, στο πλαίσιο, όμως, των δυνατοτήτων που έχουμε σήμερα.
Κάθε χτύπημα στην αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό, στα νησιά, στην εθνική οικονομία είναι χτύπημα στον άνεργο, στο συνταξιούχο και τον εργαζόμενο, τους οποίους οφείλουμε να προστατεύσουμε και θα το κάνουμε οπωσδήποτε".

Επιστολή αντιπεριφερειάρχη Χανίων


Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Βουλγαράκης, έστειλε επιστολή στην Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας κ. Άννα Διαμαντοπούλου καθώς και στον Υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη αναφορικά με την σύσκεψη που έγινε χθες στην Π.Ε. Χανίων – με τη συμμετοχή των δημάρχων και εκπροσώπων των αγροτών - για την απεργία της Π.Ν.Ο. και τις επιπτώσεις της στους παραγωγούς των αγροτικών προϊόντων της Κρήτης.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής :

«Σε σύσκεψη που έγινε χθες (19-3-2012) στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, την οποία συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Βουλγαράκης με τη συμμετοχή των Δημάρχων Π.Ε. Χανίων και εκπροσώπων των αγροτών, με θέμα την απεργία της Π.Ν.Ο, αποφασίστηκαν τα εξής :

• Η απεργία της Π.Ν.Ο. πλήττει πρωταρχικά τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων της Κρήτης. Σε μια δύσκολη περίοδο, όπου ο αγροτικός κλάδος είναι σε μεγάλη κρίση, ο αποκλεισμός από τις αγορές των προϊόντων μας θα είναι το τελειωτικό κτύπημα.

1. Καλούμε την Κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών αλλά και να στηρίξει την ελληνική ναυτιλία, έναν από τους λίγους κλάδους που έχει μείνει στη χώρα μας.

2. Καλούμε την Π.Ν.Ο. εάν συνεχίσει την απεργία, να δεχτεί κάθε δεύτερη ημέρα να αναχωρεί ένα πλοίο από κάθε λιμάνι της Κρήτης, ώστε να μην έρθει ολική καταστροφή στον πρωτογενή τομέα. Ζητάμε άμεση συνάντηση εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της Π.Ν.Ο. και των αγροτών, ώστε να συζητήσουμε καλόπιστα τα προβλήματα που υπάρχουν.

3. Εφόσον συνεχιστεί η απεργία, καλούμε την Κυβέρνηση, η οποία έχει την πολιτική ευθύνη για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, να εξασφαλίσει πλοία και ασφαλή λιμάνια ώστε να μπορούμε να μεταφέρουμε τα προϊόντα μας».