Οι μοναδικοί ξένοι επενδυτές που είναι αισιόδοξοι για την Ελλάδα είναι αμερικανοί, δηλαδή από μια χώρα η οποία διαθέτει μόνο γεωστρατηγικά συμφέροντα στην χώρα, και, όπως φαίνεται θα αποκτήσουν και ορισμένα οικονομικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, Αμερικανοί διαχειριστές συζητούν ήδη με Έλληνες τραπεζίτες, και δηλώνουν αισιόδοξοι για την Ελλάδα εφόσον προχωρήσουν πετυχημένα οι αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες.

Αφού λοιπόν η χώρα απαλλάχθηκε από το μεγάλο οικονομικό βάρος του χρέους κατά 60 δισ. ευρώ, διάστημα, η Ελλάδα θα εμφανίσει τις δυνατότητες προκειμένου να εισέλθει σε μια πενταετία ανάπτυξης, όπως λένε στις συζητήσεις με τους Έλληνες τραπεζίτες διαχειριστές funds οι οποίοι διαχειρίζονται, κυρίως, κεφάλαια αμερικανικών πανεπιστημίων και συνταξιοδοτικών ταμείων.

Αν όπως προσθέτουν, σταθεροποιηθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τότε θα χρηματοδοτηθούν και οι μεγάλες εισηγμένες και μη Επιχειρήσεις και η αγορά θα ανοίξει μ αυτό τον τρόπο για τους ξένους επενδυτές. Σήμερα, όπως, θα δούμε, οι ίδιοι οι Αμερικανοί διαχειριστές δεν προτίθενται να τοποθετήσουν κεφάλαια, αλλά σε δεύτερο χρόνο, όταν οι επενδύσεις θα είναι διασφαλισμένες από κάθε πλευρά.

Ας γίνει μια ιδιωτικοποίηση και ας είναι φθηνή

Οι Αμερικανοί managers είναι τόσο βέβαιοι για την έλευση της ανάπτυξης- όταν η χώρα εμφανίζει ύφεση πάνω από 7% – ώστε τονίζουν ότι, η αγορά χρειάζεται μια ώθηση, είτε από τα χρήματα που πρέπει να δοθούν προς προμηθευτές, είτε από μια ιδιωτικοποίηση.

Μάλιστα, αναφέρουν, ότι αν γινόταν μια ιδιωτικοποίηση δεν θα είχε σημασία το ποσό που θα δινόταν, αφού ακόμα κι αν ήταν φθηνή θα προκαλούσε πολλαπλάσιο επενδυτικό ενδιαφέρον στην συνέχεια για επιχειρήσεις, τουρισμό, ναυτιλία, ακίνητα. Δηλαδή, δεν έχει σημασία τόσο το μέγεθος της ιδιωτικοποίησης, αλλά κυρίως ενδιαφέρει να ξεκινήσει η ελληνική οικονομία την προσέλκυση κεφαλαίων τα οποία ήταν παρόντα και την περίοδο 2005-2008, όταν το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε έντονα ανοδικά.

Τι εξετάζουν οι Αμερικανοί διαχειριστές

Συγκεκριμένα, αμερικανικά funds «σκρινάρουν» κατ΄αρχήν την χρηματιστηριακή αγορά και δηλώνουν ότι δεν αγοράζουν σήμερα τραπεζικές μετοχές, αλλά δεν θα αγόραζαν ούτε τις υπόλοιπες επιχειρήσεις αφού η ελληνική αγορά είναι σαφές πως διαθέτει πρόβλημα χρηματοδότησης.

Ένα από τα αμερικανικά funds είναι ως το Highfields που διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 13 δισ. δολαρίων που επισκέφθηκε ελληνοκυπριακή Τράπεζα και εκδήλωσε τις προθέσεις του για το ελληνικό χρηματιστήριο και την ελληνική οικονομία.

To Ηighfields Capital με έδρα την Βοστώνη είναι ένα από τα γνωστά Funds που ασχολείται με επενδύσεις από το 1998. Στην εταιρεία συμμετέχουν διαχειριστές όπως ο J. Jacobson , ενώ μέχρι πρόσφατα βρισκόταν εκεί ο κ. R. Grubman.

Ένα άλλο Fund που διαχειρίζεται κεφάλαια αμερικανικών Πανεπιστημίων είναι το Silchester του Άγγλου διαχειριστή G. Butt, οποίος έχει αποκτήσει για λογαριασμό των πελατών του το 16% των μετοχών της ΔΕΗ. Και η φιλοσοφία του συγκεκριμένου Fund είναι συγκεκριμένη καθώς δηλώνει ότι θέλει να αποκτά καλές εταιρείες σε δίκαιες τιμές. Kαι φυσικά οι σημερινές τιμές δεν είναι δίκαιες, αλλά αποτελούν χρυσή ευκαιρία για τους επαγγελματίες των αγορών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook