Την επάρκεια σε ύδρευση και άρδευση καλείται να εξασφαλίσει η Μεσαρά στη μετακαλλικρατική εποχή της. Βέβαια, το συγκεκριμένο θέμα μαζί με αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν αποτελεί αποκλειστικό «πονοκέφαλο» της περιοχής της Μεσαράς, αλλά αφορά σε όλες τις περιοχές του νησιού.

Ωστόσο, η Μεσαρά ένα παραπάνω, εξαιτίας και των γεωργικών εκτάσεων, καλείται να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει τις υποδομές εκείνες οι οποίες θα της επιτρέψουν να έχει ένα σταθερό μέλλον σε ό,τι αφορά την επάρκεια και τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της. Σε αυτήν τη λογική επιστρατεύονται φράγματα, δίκτυα, η εξόρυξη νέων γεωτρήσεων, αλλά και η δημιουργία μικροφραγμάτων.

Συνεργασία

Το φράγμα της Πλακιώτισσας μπορεί να εγκαινιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο το νερό δεν έχει ακόμη… τρέξει στη γη. Το σώμα του φράγματος είναι έτοιμο κατασκευαστικά αλλά το δίκτυο των αγωγών μεταφοράς νερού δεν έχει ακόμη γίνει. «Εμείς σε συνεργασία με το Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων και το δήμαρχο Ρούσσο Κυπριωτάκη συνεργαζόμαστε προκειμένου από κοινού να διεκδικήσουμε την ολοκλήρωση της μελέτης για το δίκτυο και να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ προκειμένου να αρδευτεί ολόκληρη η περιοχή» σημειώνει ο δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης.

«Μέχρι το Μάρτιο η υπόθεση θα έχει ολοκληρωθεί» συμπληρώνει.

Εν τω μεταξύ ο δήμος προσπαθεί να προωθήσει άλλα δύο σημαντικά φράγματα τα οποία θα συμβάλουν θετικά στην οικονομία της περιοχής. Το ένα είναι το φράγμα της Αλμυρής και το δεύτερο το φράγμα του Λιθαίου ποταμού.
Ήδη στην τροχιά για δημοπρασία έχει μπει η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής στις Στέρνες. Υπολείπεται η τοπογραφική αποτύπωση των 40 στρεμμάτων όπου θα κατασκευαστεί. Εξέλιξη αναμένουν στο δήμο και για τη μελέτη σχετικά με τη δημιουργία λιμνοδεξαμένης στην τοποθεσία Βορού Καβάλου της περιοχής της Αγίας Βαρβάρας

«Προγραμματίζουμε συνάντηση με τον ΟΑΝΑΚ προκειμένου να επισκεφθούμε διάφορες περιοχές του δήμου και να διερευνήσουμε τις δυνατότητες για τη δημιουργία ανασχαιτικών φραγμάτων. Να διαπιστώσουμε μαζί με τους τεχνικούς και τους μηχανικούς για το εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία και άλλης μιας λιμνοδεξαμενής, η κατασκευή της οποίας θα συμβάλει στην αναπτυξιακή πορεία του δήμου.

Ανάγκες

Παράλληλα, όπως σημειώνει ο κ. Σχοιναράκης, ο δήμος σε συνεργασία με τους μηχανικούς θα προχωρήσει σε μια καταγραφή των γεωτρήσεων στο φάσμα των περιοχών που καλύπτεται και σε αυτό που δεν καλύπτεται, καθώς και των αναγκών που υπάρχουν. «Σκοπός μας είναι όλα τα τοπικά διαμερίσματα ανεξαιρέτως να έχουν πρόσβαση στην ύδρευση, να υπάρχει συνεχή ροή. Θέλουμε όλοι οι οικισμοί της Μεσαράς να έχουν νερό ύδρευσης. Σε δεύτερο χρόνο μάς ενδιαφέρει το κομμάτι της άρδευσης» επισημαίνει ο κ. Σχοιναράκης.

Μικροφράγματα

Στη λογική των μικροφραγμάτων ήταν προσανατολισμένοι ορισμένοι δήμοι, μεταξύ αυτών και ο Δήμος της Αγίας Βαρβάρας. Η τότε Δημοτική Αρχή υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της δημιουργίας μικροφραγμάτων με την εκπόνηση, αρχικά, μιας μελέτης με την οποία θα οργανωνόταν το σύστημα των μικροφραγμάτων. Τα μικροφράγματα θα μπορούσαν να διευκολύνουν τους αγρότες, αλλά και να συμβάλουν στον περιορισμό των γεωτρήσεων από τις οποίες οι περιοχές απειλούνται με το φαινόμενο της υφαλμύρωσης, δηλαδή της εισόδου της θάλασσας στους υδροφορείς. Τώρα, οι δύο καλλικρατικοί δήμοι, αυτοί της Γόρτυνας και της Φαιστού, καλούνται να επανασχεδιάσουν το όλο πλάνο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook