Μέσα στο βαρύ πένθος ξύπνησε σήμερα η Γαλλία μετά την τραγωδία στην Τουλούζη αλλά και υπό τον εφιάλτη ότι «ο δολοφόνος με το σκούτερ» μπορεί να ξανακτυπήσει.

Το σύστημα επαγρύπνησης και πρόληψης του κινδύνου σοβαρών επιθέσεων, γνωστό ως «Vigipirate», ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ανώτατη τέταρτη βαθμίδα του, που καθορίζεται από το έντονα κόκκινο χρώμα : Vigipirate- Ecarlate.

Σε αυτήν την βαθμίδα δίνεται η δυνατότητα για τη λήψη σειράς αυστηρών μέτρων και ελέγχων, σε τρένα, εναέριο κυκλοφορία, περιορισμών ή απαγορεύσεων στην κυκλοφορία στα τούνελ, αναστολή των αστικών μεταφορών και του μετρό, καθώς και αναστολή κάθε σχολικής δραστηριότητας.

Για την ώρα το Vigipirate-Ecarlate έχει ενεργοποιηθεί στη νότιο Γαλλία και ιδίως στην περιφέρεια της Τουλούζης, κάτω από τον έλεγχο του ίδιου του υπουργού εσωτερικών Κλοντ Γκεάν ο οποίος έχει μεταβεί στην Τουλούζη και έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει έως ότου λυθεί η υπόθεση.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται ένα «γιγαντιαίο ανθρωποκυνηγητό» για την σύλληψη του δολοφόνου με τη συμμετοχή 14 διαφορετικών σωμάτων της αστυνομίας, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Βάσει των στοιχείων που διαθέτει η αστυνομία, η δολοφονία στο εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη σχετίζεται με δύο άλλες εν ψυχρώ δολοφονίες στρατιωτικών λίγες μέρες πριν, στην Τουλούζη και τη γειτονική πόλη Μοντομπαν (Montauban), λόγω της χρήσης του ίδιου όπλου, διαμετρήματος 11,43.

Η Εισαγγελία Παρισίων χαρακτήρισε τις πράξεις «ανθρωποκτονίες σε συνδυασμό με τρομοκρατική δράση» και αποφάσισε να διεξαγάγει η ίδια τις τρεις έρευνες συγχρόνως, λόγω της αντιτρομοκρατικής εμπειρίας που έχει.

Χιλιάδες λαού χθες, θέλησε να δείξει τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και το βαθύ προβληματισμό του για τα γεγονότα.

Στο Παρίσι, μια σιωπηλή πορεία οργανώθηκε αυθόρμητα, στις εννιά το βράδυ, στην κεντρική αρτηρία που ενώνει την πλατεία Ρεπουμπλίκ με την πλατεία της Βαστίλης. Χιλιάδες άτομα περπάτησαν αργά, δίνοντας τα χέρια σιωπηλά, χωρίς συνθήματα και με μόνη τη φλόγα κάποιων κεριών.

Λίγες ώρες πριν στην Παναγία των Παρισίων μια ειδική λειτουργία ιδιαίτερα κατανυκτική έγινε για τη μνήμη των θυμάτων, όπως άλλωστε και σε πολλές συναγωγές της χώρας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook