Επίσκεψη στην Ισπανία και στην Πορτογαλία,  εντός των προσεχών ημερών προγραμματίζει ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς -πιθανόν από την Παρασκευή- όπου θα έχει συναντήσεις με τους κ.κ. Μαριάνο Ραχόι και Πέντρο Πάσος Κοέλιο.

 Οι δύο χώρες του ευρωπαϊκού νότου αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με την χώρα μας. Στην Πορτογαλία εφαρμόζεται Μνημόνιο ενώ η Ισπανία βρίσκεται στα πρόθυρα αν και στην τελευταία σύνοδο κορυφής ο κ. Ραχόι αρνήθηκε το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας για την χώρα του. Ο κ. Σαμαράς αναζητά τρόπο να βγει από το στενό κοστούμι του Μνημονίου και θεωρεί ότι με τις ηγεσίες των δύο χωρών μπορεί να υπάρξει συναντίληψη ή ακόμη και συντονισμός των ενεργειών.

Είναι όμως και ένας τρόπος να μιλήσει προεκλογικά για την ανάγκη να συμπληρωθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας με αναπτυξιακές πολιτικές. Υπό το άγριο βλέμμα των Γερμανών ο κ. Σαμαράς έχει αφαιρέσει από τις προεκλογικές του ομιλίες όρους όπως “επαναδιαπραγμάτευση” ή “τροποποίηση” που μέχρι πρότινος είχε για σημαία του. Είναι κι αυτός ένας τρόπος μέσω Ισπανίας και Πορτογαλίας να βάλλει προεκλογικά συνθήματα που ακούγονται ευχάριστα στους οπαδούς του και να διευρύνει τα στενά περιθώρια που έχουν βάλλει στην πολιτική αντιπαράθεση οι ευρωπαίοι εταίροι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook