Το Καστέλλι είναι η έδρα του Δήμου Καστελλίου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 340 μ. και έχει 1692 κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή (2001).
Απέχει από το Ηράκλειο 36 χλμ. ακολουθώντας την διαδρομή Ηράκλειο - Κνωσσός - Κουνάβοι- Πεζά - Αγιές Παρασκιές - Αποστόλοι - Καστέλλι.
Η πρόσβαση στο Καστέλλι είναι επίσης εφικτή από το βόρειο άξονα της Κρήτης, μέσω Γουβών -Σμαρίου, ή από Χερσόνησο ακολουθώντας τη διακλάδωση δεξιά της εθνικής οδού, Ηρακλείου-Χερσονήσου (14 περίπου χλμ. υπέροχης διαδρομής).

Η περιοχή του Καστελλίου είναι πλούσια σε παραγωγή ελαιολάδου, σταφυλιών, σταφίδας, κρασιού, ρακί, σιτηρών και κηπευτικών.

Ο Καστροφύλακας (1583) το αναφέρει με την ονομασία "Pediada proprio" με 543 κατοίκους. . Στην τουρκική απογραφή του 1671 αναφέρεται με την ονομασία "Nefs Pediye" και είχε 150 χαράτσια. Στα έγγραφα του Δουκικού Αρχείου του Χάντακα απαντάται πολλλές φορές ως "Castro Pediade". Το Καστέλλι υπήρξε έδρα του Καστελάνου κατά τη Βενετοκρατία.

Στην αιγυπτιακή απογραφή του 1834 αναφέρεται με την ονομασία "Kasteli" με 18 χριστιανικές και 15 τούρκικες οικογένειες. Στην απογραφή του 1881 καταγράφεται ως έδρα ομώνυμου Δήμου, με 526 Χριστιανούς και 118 Τούρκους κατοίκους.Το 1900 έχει 777 κατοίκους, το 1920 αποτελεί έδρα ομώνυμου αγροτικού δήμου με 831 κατοίκους. Το 1928 γίνεται έδρα ομώνυμης κοινότητας με 930 κατοίκους. Το 1040 καταγράφονται 1092 κάτοικοι, το 1951, 1380 κάτοικοι, το 1961, 1351 κάτοικοι και το 1971 1152 κάτοικοι.

Το φρούριο από το οποίο πήρε το όνομα Καστέλλι ήταν επάνω στο μικρό λόφο, όπου είναι σήμερα το γυμνάσιο, και από αυτό πήρε το όνομα όλη η επαρχία. Το κάστρο οικοδομήθηκε το 1206 από τον Γεννουΐτη Στρατηγό Ερρίκο Πεσκατόρι, βοηθούμενος από τον κόμη της Πέλτας.Εκτός από την κύρια χρήση του, ως έδρα των διοικητικών και στρατιωτικών αρχών, χρησίμευε και ως αποθήκη των σιτηρών της επαρχίας Λασιθίου. Το ενετικό κράτος ενοικίαζε τον κάμπο έναντι 30.000 μουζουρίων σιτάρι το χρόνο.

Το Καστέλλι έπαιξε σημαντικό ρόλο σαν πρωτεύουσα της επαρχίας Πεδιάδος. Από οικονομική άποψη αποτέλεσε το εμπορικό κέντρο της περιοχής. Στο παζάρι του Καστελλίου διακινούνταν τα προϊόντα της περιοχής. Το παζάρι γίνεται, ακόμη και σήμερα, κάθε Τετάρτη, σε κεντρικό δρόμο της πόλης. Το Καστέλλι αποτέλεσε και πνευματικό κέντρο καθώς στο γυμνάσιό του φοιτούσαν όλοι οι νέοι των γύρω περιοχών και του Οροπεδίου του Λασιθίου. Σήμερα το Καστέλλι αποτελεί μια σύγχρονη κωμόπολη 2000 κατοίκων, με οργανωμένες υπηρεσίες που εξυπηρετούν δημότες και επισκέπτες.

Ανασκαφές που έγιναν, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, αποκάλυψαν την ύπαρξη Πρωτομινωικού οικισμού στο Καστέλλι. Στο Καστέλλι υπάρχουν τέσσερις εκκλησίες με Βυζαντινές τοιχογραφίες («Αφέντη Χριστού», «Αγίας Φωτεινής», «Αγίου Γεωργίου Ρεβυθιώτη» και «Αγίου Ιωάννου Ρομανίτο»).

Ο Δήμος, οι σχολικές κοινότητες και ο πολιτιστικός σύλλογος διοργανώνουν αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά την διάρκεια του χρόνου. Οι σημαντικότερες πραγματοποιούνται τον Αύγουστο με την ονομασία "Γιορτή του Ξενιτεμένου" και περιλαμβάνουν συναυλίες με παραδοσιακή μουσική, εκθέσεις και θεατρικά δρώμενα.