Το σώμα μας αποτελείται από μυικούς ιστούς. Ο μυικός ιστός είναι η μηχανή του σώματος και μετατρέπει τις χημικές ενέργειες σε μηχανικό έργο.

Οι ενέργειες αυτές συμβαίνουν στο σώμα μας συνέχεια ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνουμε.

Ενέργεια χρειαζόμαστε για να χτυπάει η καρδιά μας, για να μπορέσουμε να διαβάσουμε αυτή τη συμβουλή αλλά και για οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Για να μπορέσουν λοιπόν οι μυς να παράγουν έργο χρειάζονται μια χημική διαδικασία που καταλήγει στην παραγωγή της τριφωσφορικής αδενοσίνης ή αλλιώς γνωστή ως ATP.

Η ATP θεωρείται το ενεργειακό νόμισμα του οργανισμού. Δεν μπορεί να παραληφθεί σε καμία διεργασία. Για να μπορέσει βέβαια να γίνει οποιαδήποτε κίνηση πρέπει να υπάρχει επάρκεια ATP, ασβεστίου, μαγνησίου και άλλων ουσιών.

Η βασική πηγή για να δημιουργηθεί η ATP καθώς και για να μπορέσει τελικά να χρησιμοποιηθεί είναι η διατροφή μας.

Φανταστείτε τώρα να μην υπάρχουν τα απαραίτητα συστατικά και οι υλεκτρολύτες ώστε να γίνουν οι βασικές αυτές λειτουργίες.

Το σώμα μπαίνει αυτόματα σε μια κατάσταση έντονης εξάντλησης, αδυνατεί να στείλει επαρκές μήνυμα μυικής συστολής (αδυναμία), διαταράσσεται η λειτουργία του εγκεφάλου (απώλεια συγκέντωσης, πονοκέφαλοι) και πολλές φορές αποτυγχάνεται η χαλάρωση των μυων μετά τη σύσπαση (κράμπα).

Ένα σώμα χωρίς καλή διατροφή και χωρίς άσκηση με τον καιρό φτάνει σε παρόμοια κατάσταση με αυτή που βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα.

Δεν μπορεί να διαχειριστεί του πόρους της (φαγητό) γιατί είναι σε έλλειψη (λόγω μη καλής βιολογικής αξίας τροφής) οπότε αναγκαστικά κατά διαστήματα έπαιρνε δάνεια (για να δημιουργηθεί η ATP εξαντλεί το μυικό γλυκογόνο, και δανείζετε από το συκώτι) τα οποία αδυνατούσε να αποπληρώσει (στο οποίο δεν μπορεί να τα επιστρέψει γιατι δεν του προμηθεύουμε τα κατάλληλα υλικά) υποχρεωτικά λοιπόν μπαίνει σε καταστάσεις συνεχόμενων μνημονίων με ταυτόχρονες αλεπάλληλες μειώσεις μισθών (ρίχνει λοιπόν και το σώμα τις βασικές του ενέργειες) και βρίσκετε σε μια προσπάθεια αποφυγής άτακτης χρεοκοπίας (προσπαθεί να επιβιώσει απλά με κακής ποιότητας λειτουργίες).

Στην συγκεκριμένη περίπτωση και αν παρατηρείτε τις βασικές λειτουργίες σας πεσμένες μην περιμένετε άλλο.

Κάνετε κάτι καλό για τον εαυτό σας. Η συνταγογράφηση είναι διατροφή και άσκηση.

Σημάδης Θεόδωρος
Personal Trainer-Group Exercise Trainer

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook