Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε την Τρίτη στις 11:00 (τοπική ώρα) σε σχολεία της Γαλλίας, έπειτα από απόφαση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ως φόρος τιμής στα τρία παιδιά και τον ραβίνο που σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης.

Ο Γάλλος πρόεδρος ήταν παρών σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο κολέγιο Φρανσουά Κουπερέν, στο κέντρο του Παρισιού, δύο βήματα από το Μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Ο Ν.Σαρκοζί επανέλαβε ότι θα γίνουν τα πάντα για να βρεθεί ο δολοφόνος, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι το ίδιο πρόσωπο που δολοφόνησε τρεις στρατιωτικούς την προηγούμενη εβδομάδα στην Τουλούζη.

«Είναι μια στιγμή περισυλλογής, στη συνέχεια ίσως η ευκαιρία να αναλογιστεί κανείς αυτό το δράμα, αυτά τα ζητήματα της ανασφάλειας, την εξέλιξη της κοινωνίας» είχε πει λίγο νωρίτερα ο υπουργός Παιδείας, Λικ Σατέλ.

«Όταν επιτίθεσαι σε ένα σχολείο, επιτίθεσαι σε έναν θεσμό. Σήμερα το σχολείο είναι αναμφίβολα η τελευταία ενσάρκωση των θεσμών, των αξιών της Δημοκρατίας» είπε ο υπουργός.

Το βράδυ της Δευτέρας χιλιάδες Γάλλοι κατέβηκαν στους δρόμους του Παρισιού για να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων.

Ανθρωποκυνηγητό για να βρεθεί ο δράστης

Παράλληλα, ένα τεράστιο ανθρωποκυνηγητό -το μεγαλύτερο στη σύγχρονη γαλλική ιστορία- βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γαλλία για τη σύλληψη του δράστη της επίθεσης που σημειώθηκε στο εβραϊκό σχολείο.

Η αστυνομία έχει συνδέσει την επίθεση με άλλη που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και στην οποία δολοφονήθηκαν τρεις Γάλλοι στρατιώτες με καταγωγή από τη βόρεια Αφρική και την Καραϊβική.

Στις έρευνες μετέχει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γαλλίας. Περίπου 200 αστυνομικοί αναζητούν τον εκτελεστή, ο οποίος φαίνεται πως είχε κρεμασμένη γύρω από τον λαιμό του μία φωτογραφική μηχανή. Δεν έχει γίνει γνωστό, πάντως, αν βιντεοσκοπούσε το έγκλημά του.

«Παγώνει» η προεκλογική εκστρατεία

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες στη Γαλλία, οι υποψήφιοι για την προεδρία ανήγγειλαν σύσσωμοι την αναστολή της εκστρατείας τους, ακυρώνοντας συγκεντρώσεις και συμμετοχές σε ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα.

Ο Νικολά Σαρκοζί «πάγωσε» την προεκλογική του εκστρατεία μέχρι την Τετάρτη.

Οι δολοφονίες στην Τουλούζη έβαλαν σε παρένθεση την πολιτική ζωή της Γαλλίας.

Εκτός από τον Νικολά Σαρκοζί στην Τουλούζη μετέβη τη Δευτέρα και ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Φρανσουά Ολάντ, καθώς και ο υποψήφιος του κέντρου Φρανσουά Μπαϊρού.

Η Μαρίν Λεπέν ακύρωσε και αυτή τις συνεντεύξεις της, σε έκφραση της «συμπόνιας και αλληλεγγύης» ενώ παράλληλα αναρωτήθηκε κατά πόσον «ήταν σωστή η παρουσία των υποψηφίων» στο χώρο του δράματος.

«Δεν χρειάζεται να πάει κανείς στην Τουλούζη για να εκφράσει την αλληλεγγύη του» δήλωσε και από πλευράς του ο επικεφαλής του Μετώπου της Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν, εκφράζοντας συγχρόνως «τη βαθιά του συγκίνηση για τις ανατριχιαστικές δολοφονίες».

Αναλυτές εκτιμούν ότι θα αναδειχθεί εκ νέου το θέμα της ασφάλειας, που έως τώρα είχε επισκιασθεί από τα θέματα της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης.

Στελέχη της κυβέρνησης, καθώς και μεγάλη μερίδα της αντιπολίτευσης συμμετείχε αργά το βράδυ της Δευτέρας σε ειδική λειτουργία που έγινε στη μεγάλη συναγωγή των Παρισίων «Ναζαρέτ», στη μνήμη των θυμάτων.

«Να μην υπάρξει πολιτική εκμετάλλευση»

Ο γαλλικός Τύπος εκφράζει αγανάκτηση για το φονικό στην Τουλούζη και ζητά από τους υποψήφιους των γαλλικών εκλογών να μην εκμεταλλευτούν το περιστατικό.

«Καθώς η έρευνα είναι σε εξέλιξη, στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας, οι υποψήφιοι, και κυρίως ο πρόεδρος (Νικολά Σαρκοζί) πρέπει να αποφύγουν κάθε υπερθεματισμό, καταχρηστική ερμηνεία, πολιτική εκμετάλλευση των εγκλημάτων αυτών» γράφει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Liberation.

«Μακάρι αυτό το δράμα να προτρέψει τους διάφορους πολιτικούς αξιωματούχους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, φρόνηση και περίσκεψη στη χρήση των λέξεων, στην όξυνση των ανταγωνισμών, στην καταγγελία των αποδιοπομπαίων τράγων» ζητά η καθολική εφημερίδα La Croix.

Για την εφημερίδα Humanité, «η απαίτηση για αξιοπρέπεια απαγορεύει σε οποιονδήποτε να εκμεταλλευτεί προς ίδιον όφελος αυτά τα εγκλήματα και τον πόνο που προκαλούν».

«Η πολιτική αντιπαράθεση, οι φραστικές επιθέσεις της, οι διαξιφισμοί της μπήκαν μέσα σε παρένθεση» γράφει η Figaro. «Η Γαλλία, σε πένθος, συντετριμμένη, άφωνη, δεν πρέπει να παραμείνει καταβεβλημένη» προσθέτει.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook