Υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο συνεδρίασε για πρώτη φορά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, το μεσημέρι της Τρίτης.

Στην αρχή της ομιλίας του ο νέος πρόεδρος του Κινήματος είπε ότι η διαδικασία της Κυριακής έσπασε το φράγμα της σιωπής και της ακινησίας. «Το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ μεγαλύτερη αντοχή από ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Όμως χάσαμε το τεκμήριο της αθωότητας και πρέπει να κερδίσουμε τα πάντα από την αρχή».

Ο κ. Βενιζέλος συνόψισε τις βασικές προτεραιότητες για το ΠΑΣΟΚ: ενότητα, ανανέωση, αξιοκρατία, υπευθυνότητα και τελικά νίκη.

Ευχαρίστηκε τα μέλη της ΚΟ -της ηρωϊκής Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπως την χαρακτήρισε- που δεν δείλιασε να στηρίξει δύσκολα μέτρα, και σε πολλές περιπτώσεις, άδικα.

«Ο κόσμος θέλει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια ισχυρή προοδευτική συμμαχία, που θα δώσει λύσεις» συνέχισε, αλλά ξεκαθάρισε: «προοδευτικό, φιλολαϊκό και πατριωτικό είναι το υπεύθυνο, το ρεαλιστικό, το εφαρμόσιμο και το συγκεκριμένο».

Για τον κ. Βενιζέλο, το μεγάλο στοίχημα είναι το Μνημόνιο να συνδυαστεί με ένα ελληνικό σχέδιο ανόρθωσης, που δεν θα έχει υποβληθεί από έξω.

Παράλληλα, έθεσε ερωτήματα για το ποιες πολιτικές δυνάμεις της χώρας μπορούν να κυβερνήσουν, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της ΝΔ: «αλήθεια, τι απέγινε η περιβόητη αναδιαπραγμάτευση» αναρωτήθηκε.

«Απέναντί μας έχουμε τους ομοϊδεάτες του κ. Σαμαρά πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Διαπραγματευτήκαμε, δεν επαναδιαπραγματευτήκαμε» υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας την κριτική στη Νέα Δημοκρατία, είπε ότι ακόμα και όταν συμπαρατάχθηκε υπό την κυβέρνηση Παπαδήμου, έμεινε προσηλωμένη «στη γραμμή της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης και της αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης».

Αναφορά έκανε και στις προτάσεις της Αριστεράς, λέγοντας ότι σε όλες τις εκδοχές της οι προτάσεις της είναι μη ρεαλιστικές.

Τέλος, στο ερώτημα περί αυτοδυναμίας ενός κόμματος, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «για εμάς το ζητούμενο είναι μια αυτοδύναμη Ελλάδα».