Την απόφαση να μην προχωρήσουν σε νέα 48ωρη απεργία πήραν οι ναυτεργάτες, μετά τη συνάντησή τους με την υπουργό Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη.

Νωρίτερα, οι συνδικαλιστές είχαν εμφανιστεί επιφυλακτικοί, καθώς δεν πήραν κάτι περισσότερο από αυτά που είχαν συζητήσει το περασμένο Σάββατο -με τη διαφορά ότι, αυτήν τη φορά, τα πήραν γραπτώς.

Η Άννα Διαμαντοπούλου τους επισήμανε ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη νησιωτική Ελλάδα, ενώ υπάρχουν προβλήματα τροφοδοσίας.

Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), Αντώνης Νταλακογιώργος, είχε δηλώσει ότι θα εισηγηθεί συνέχιση των κινητοποιήσεων, ενώ η ίδια η υπουργός έκανε λόγο για καλό κλίμα στη συνάντηση. 

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, που συμμετείχε στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της ΠΝΟ έδειξαν κατανόηση στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μετακινηθεί από τις προβλέψεις του Μνημονίου και η συζήτηση ήταν ουσιαστική.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Κουτρουμάνης, ήταν εκείνος που αποχώρησε πρώτος από τη συνάντηση με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), παρουσία της Άννας Διαμαντοπούλου.

Στην ουσία δεν αλλάζουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης.

Ο υπουργός επιμένει ότι:

1. Το καθεστώς ασφάλισης και συνταξιοδότησης των ναυτικών δεν μεταβάλλεται με τη μεταφορά της εποπτείας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

2. Η υπαγωγή του Οίκου του Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ αφορά στις παροχές σε είδος και όχι στις παροχές σε χρήμα, τα επιδόματα και τις λοιπές παροχές. Ο Οίκος του Ναύτου επομένως διατηρείται ως φορέας ασφάλισης.
 
3. Όλοι οι εργαζόμενοι μεταφέρονται στο νέο φορέα με την ίδια εργασιακή σχέση.
 
4. Η περιουσία των ταμείων αξιοποιείται προς όφελος αποκλειστικά των ναυτικών και των οικογενειών τους

Η πολιτεία αναλαμβάνει όλες τις πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ταμείων των ναυτικών για τη συνέχιση και βελτίωση των παροχών υγείας, με δεδομένη την εξαιρετικά δυσμενή αναλογία ασφαλισμένων – συνταξιούχων (17.000 ασφαλισμένοι – 72.500 συνταξιούχοι).

Να σημειωθεί ότι θα ισχύσει κανονικά η απεργία μέχρι τις 6 το πρωί της Τετάρτης οπότε τα πλοία από τα λιμάνια της Κρήτης θα αρχίσουν να εκτελούν κανονικά τα δρομολόγια τους από το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook