Στο επίκεντρο των παγκόσμιων συζητήσεων και δράσεων για την ορθολογική διαχείριση των αποθεμάτων νερού στον πλανήτη βρέθηκε το Επιμελητήριο Ηρακλείου με τη συμμετοχή του, ως ενεργό ιδρυτικό μέλος, στο Διεθνές Δίκτυο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Νερού που δημιουργήθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Μασσαλία, στο περιθώριο του 6ου Παγκόσμιου Φόρουμ για το νερό.

Το Επιμελητήριο Ηρακλείου εκπροσωπήθηκε στο Φόρουμ από τον Β’ Αντιπρόεδρο κ. Θωμά Φορτετσανάκη και τον Γ. Γραμματέα κ. Θανάση Περισυνάκη, ο οποίος και υπέγραψε τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου – του μοναδικού ελληνικού φορέα – στο Διεθνές Δίκτυο.

Στόχος του Διεθνούς Δικτύου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Νερού (International Network of Water SMEs – INOWS) είναι να υπάρξει συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ φορέων και δικτύων νερού σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να συνεργαστούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για την καλύτερη διαχείριση του νερού.

Στο δίκτυο μετέχουν επίσης φορείς από τις χώρες: Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ρωσία, Ισραήλ, Αίγυπτο, Μαρόκο, Κολομβία και Χιλή.

Το Διεθνές Δίκτυο Νερού θα δημιουργήσει αρχικά, κοινή ιστοσελίδα με τους συμμετέχοντες φορείς και επιχειρήσεις, ως μέσω για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, λύσεων και υπηρεσιών σχετικά με το νερό, και θα λαμβάνει μέρος σε εκθέσεις ανά τον κόσμο με θέμα το νερό.

Η συμμετοχή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου στο Διεθνές Δίκτυο θεωρείται υψίστης σημασίας για τις επιχειρήσεις του Ηρακλείου που ασχολούνται με το νερό, καθώς πλέον τους δίνεται η δυνατότητα να έρθουν σε άμεση επαφή με επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς απ’ όλο τον κόσμο και να παρουσιάσουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους με απώτερο σκοπό τη διακρατική συνεργασία.

Το Επιμελητήριο Ηρακλείου θ’ ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα την πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα του νερού προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή στη δημιουργία του νέου αυτού Διεθνούς Δικτύου.

Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό

Το Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό πραγματοποιείται ανά τριετία, από το 1997 με τη συμμετοχή χιλιάδων εκπροσώπων κρατών, διεθνών οργανισμών και εταιριών διαχείρισης και επεξεργασίας νερού, καθώς και ειδικών επιστημόνων από όλο τον κόσμο.

Το 6ο Παγκόσμιο Φόρουμ με τίτλο «Καιρός για λύσεις» πραγματοποιήθηκε από 12 έως 17 Μάρτιου στη Μασσαλία της Γαλλίας και περιελάμβανε συζητήσεις, ομιλίες, workshops, εκθέσεις και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 σύνεδροι.

Κεντρικό θέμα του Φόρουμ ήταν η βελτίωση των όρων παροχής πόσιμου νερού αλλά και των αποχετευτικών συστημάτων ειδικά στις μεγαλουπόλεις του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπου η άναρχη ανάπτυξη συνεπιφέρει μια άνευ προηγουμένου μόλυνση των εκμεταλλεύσιμων υδάτινων πόρων. Οι συζητήσεις αφορούσαν επίσης και ζητήματα σχετικά με τη μόλυνση του νερού, όπως η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση του περιβάλλοντος από τη βαριά βιομηχανία καθώς και οι απαρχαιωμένες μέθοδοι γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Σύμφωνα με την έκθεση World Water Development Report του ΟΗΕ που συζητήθηκε στο Φόρουμ, η ζήτηση για νερό από τον αγροτικό τομέα, ο οποίος ήδη καταναλώνει το 70% του γλυκού νερού παγκοσμίως, ενδέχεται να αυξηθεί μέχρι και 19% έως το 2050, λόγω της αύξησης του πληθυσμού. Υπολογίζεται μάλιστα ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα χρειάζεται να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 70% για να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού εκείνη την περίοδο.

«Σιωπηρή επανάσταση» χαρακτηρίζει η έκθεση, το φαινόμενο το οποίο έχει συντελεσθεί κάτω από το έδαφος, καθώς η ποσότητα των υδάτων που αντλείται από τις γεωτρήσεις έχει τριπλασιαστεί στο διάστημα των τελευταίων 50 χρόνων, αφαιρώντας ένα σημαντικό εργαλείο προστασίας κατά της ξηρασίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook