Ο τέως γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν δεν θα λάβει την άδεια να εισέλθει στον χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισαν την Τρίτη πολλά μέλη της αντιπροσωπευτικής συνέλευσης.

Το δίκτυο EU40, που έχει συγκροτηθεί από αξιωματούχους της Ε.Ε. ηλικίας κάτω των 40, είχε προσκαλέσει τον Στρος-Καν να προχωρήσει σε μια οικονομικού περιεχομένου ομιλία την 27η του τρέχοντος μηνός, στο πλευρό του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του πρώην προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

«Πρόκειται για μια ανάρμοστη πρόσκληση» τόνισαν σχετικώς σήμερα τρεις γυναίκες ευρωβουλευτές, οι Ζίτα Γκουρμάι και Βερονίκ ντε Κέιζερ των Σοσιαλιστών, καθώς και η Ιζαμπέλ Ντιράν των Πρασίνων, ενημερώνοντας εγγράφως τον πρόεδρο του Σώματος, Μάρτιν Σουλτς, και εκφράζοντας «οργή» για το ενδεχόμενο ο DSK να μιλήσει στους ευρωβουλευτές.

Πέρυσι, ο DSK αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το αξίωμα του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, όταν κατηγορήθηκε από τη Δικαιοσύνη στη Νέα Υόρκη ότι επιτέθηκε με σεξουαλικό κίνητρο εναντίον έγχρωμης καμαριέρας στη σουίτα του σε πολυτελές ξενοδοχείο της πόλης. Ο Γάλλος πολιτικός, που θεωρείτο πριν από την υπόθεση αυτή φαβορί στις φετινές προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, την 28η Μαρτίου θα ανακριθεί στη Γαλλία για την εμπλοκή του σε μία υπόθεση μαστροπείας σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στη Λίλλη (Βόρεια Γαλλία).

«Ας είναι λοιπόν σαφές ότι το να προσφέρουμε ένα βήμα στον κ. Στρος-Καν σε αυτήν τη συγκυρία είναι ανάρμοστο και άκαιρο, αφού εξακολουθεί να υπόκειται σε μια διαδικασία ποινικού χαρακτήρα» επεσήμανε από την πλευρά του σε επιστολή στον πρόεδρο Σουλτς ο Ολλανδός ευρωβουλευτής, Ντερκ Γιαν Επίνκ.

Οι ευρωβουλευτίνες σημείωσαν επίσης ότι «γυναικείες οργανώσεις έχουν κινητοποιηθεί» εν όψει της πιθανής άφιξης στις Βρυξέλλες του Στρος-Καν.

Μέχρι στιγμής από το Γραφείο του προέδρου Σουλτς δεν υπάρχει σχόλιο για την υπόθεση αυτή. Την 9η Μαρτίου προκλήθηκαν αψιμαχίες με την αστυνομία στο Κέμπριτζ, όπου είχε προσκληθεί να μιλήσει ο τέως γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.