Το μασάζ αποτελεί μια εναλλακτική θεραπεία, που μπορεί να ωφελήσει ιδιαίτερα αθλητές με χρόνιες παθήσεις που οφείλονται σε φλεγμονές, αλλά και όσους ασχολούνται περιστασιακά με την άσκηση, οι οποίοι ταλαιπωρούνται από μικροτραυματισμούς, όπως εξηγεί ο Τζάστιν Κρέιν, τελειόφοιτος φοιτητής του Τμήματος Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου Μακ Μάστερ και επικεφαλής της έρευνας.

Το μασάζ θεωρείται σήμερα μια επιστημονικά αποδεκτή θεραπεία για την ανακούφιση της μυϊκής έντασης, αλλά και του πόνου. Νέες μελέτες όμως έδειξαν πως μπορεί να δραστηριοποιήσει βιοχημικούς αισθητήρες, οι οποίοι στέλνουν μηνύματα για τη μείωση της φλεγμονής στα κύτταρα των μυών.

Μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις πως το μασάζ δίνει το σήμα στους μυς για την παραγωγή περισσότερων μιτοχονδρίων, που αποτελούν τα κέντρα ενέργειας των κυττάρων που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ίασή τους.

Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες έρευνες επικεντρώνονταν στα οφέλη που έχει το μασάζ για τους μυς, χωρίς όμως να εξετάζουν τις βιοχημικές αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει μέσα στον κάθε μυ συγκεκριμένα.

Η νέα αυτή έρευνα δείχνει πως η μάλαξη των μυών πυροδοτεί την αντίδρασή τους απέναντι στις φλεγμονές. Έτσι μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετικό στην αποκατάσταση μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό.

 Εlle

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook