Την πόρτα της επιστροφής τους σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο παρά πέντε των εκλογών, άνοιξαν οι διαγραφέντες βουλευτές και από τα δύο κόμματα που ψήφισαν «ναι» στην νέα δανειακή σύμβαση.

Η νέα δανειακή σύμβαση έγινε δεκτή με ευρύτατη πλειοψηφία αφού υπερψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά ψήφισαν «όχι». \”Όχι\” ψήφισαν ακόμα οι βουλευτές της Κοινωνικής Συμφωνίας αλλά και οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Αναλυτικά, στην ψηφοφορία που έγινε το βράδυ της Τρίτης για την νέα δανειακή σύμβαση «ναι» ψήφισαν 213 βουλευτές, ενω «όχι» ψήφισαν 79 βουλευτές.

Από το ΠΑΣΟΚ ένα βήμα πριν από την επανένταξη τους στην ΚΟ φαίνεται ότι είναι οι πρόσφατα διαγραφέντες Βασίλης Τόγιας, Χρήστος Κατσούρας, Θόδωρος Παραστατίδης, Χρήστος Μαγκούφης καθώς και η Μιλένα Αποστολάκη, αφού όλοι τους ψήφισαν «ναι». Ως απουσίες με νόημα θεωρούνται εκείνες της Βάσως Παπανδρέου και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, οι οποίες αν και πρόσφατα διεγράφησαν επέλεξαν να απέχουν από την ψηφοφορία. Απών ήταν και ο Σπύρος Κουβέλης, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να είναι ξανά υποψήφιος.

Από την ΝΔ στο κατώφλι της ΚΟ βρίσκονται οι Ελίζα Βόζεμπεργκ, Κωνσταντίνος Παπασιώζος, Γιώργος Βλάχος, Μαργαρίτης Τζήμας, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Γιώργος Καρασμάνης και Γιώργος Βαγιωνάς, αφού όλοι ψήφισαν θετικά στην ψηφοφορία. Ο πρώην βουλευτής Βοιωτίας της ΝΔ κ. Μιχάλης Γιαννάκης ψήφισε «όχι», αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν σκοπεύει να ενταχθεί στους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά έχει αποφασίσει να μην κατέβει στις επόμενες εκλογές.

Πάντως η συζήτηση διεξήχθη σε χαμηλούς τόνους με τα έδρανα της Ολομέλειας να είναι άδεια την περισσότερη ώρα. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης επιτέθηκε και στα δύο μεγάλα κόμματα λέγοντας ότι «είναι δέσμια στις ίδιες ράγες αφού έχουν δεσμευτεί να μην ασκήσουν πολιτικές πέρα από το μνημόνιο». Παράλληλα, ο κ. Καρατζαφέρης εκτίμησε ότι «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν αυτοδυναμία και οι δύο μαζί», ενώ άφησε αιχμές για «γραφίδες και μικρόφωνα που πληρώνονται από την τρόικα για να προωθούν την πολιτική του μνημονίου».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης υποστήριξε ότι με την νέα δανειακή σύμβαση «δεν λύθηκαν δια μαγείας τα προβλήματα, αλλά είναι η πρώτη φορά που μειώθηκε το χρέος 100 δις», ενώ απευθυνόμενος στην αριστερά τόνισε ότι «αντί να περιγράφει τον εφιάλτη, θα ήταν καλύτερα αν βοηθούσε στο όνειρο».

Απαντώντας στις βολές του κ. Καρατζαφέρη, ο κ. Σαχινίδης διερωτήθηκε τι υποστηρίζει τελικά ο κ. Καρατζαφέρης το «ναι» που ψήφισε αρχικά στομνημόνιο ή το «όχι» που λέει τώρα. «Είδα, έμαθα, τρόμαξα και αποφάσισα να αντισταθώ», απάντησε ο κ. Καρατζαφέρης αναφερόμενος στη συμμετοχή του στη συγκυβέρνηση.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook