Τα φυτά που στο παρελθόν βίωσαν εκτεταμένες περιόδους ξηρασίας μαθαίνουν, χάρη στις αναμνήσεις και τις εμπειρίες τους, πώς να ανταπεξέλθουν σε αντίστοιχες πιέσεις στο μέλλον.

Αυτό προκύπτει από νέα επιστημονική μελέτη του πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, που θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη καλλιεργειών, ιδιαιτέρως ανθεκτικών σε φαινόμενα ξηρασίας.

Η έρευνα επιβεβαιώνει επίσης τις συμβουλές κηπουρών, που υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο να μην ποτίσουμε ένα φυτό λίγες ημέρες πριν τη μεταφύτευση έτσι ώστε να αυξηθεί η ανθεκτικότητά πριν την ένταξή του στο νέο περιβάλλον.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες χώρισαν φυτά του είδους «Arabidopsis» σε δυο κατηγορίες.

Τα φυτά της μιας κατηγορίας ποτίζονταν κανονικά, ενώ τα φυτά της άλλης κατηγορίας δεν ποτίζονταν με αποτέλεσμα να υποστούν πιέσεις.

Έπειτα οι επιστήμονες μελέτησαν τις αντιδράσεις των φυτών και, όπως διαπίστωσαν, τα φυτά που στο πλαίσιο της έρευνας δεν ποτίστηκαν, την επόμενη φορά που έμειναν χωρίς νερό κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις πιέσεις και να ανακάμψουν πολύ γρήγορα.

Αντίθετα, τα φυτά που δεν «εκπαιδεύτηκαν» σε συνθήκες ξηρασίας όταν έμειναν απότιστα μαράθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα και το φύλλωμα έχασε το νερό του πολύ πιο γρήγορα συγκριτικά με τα «εκπαιδευμένα» φυτά.

«Τα φυτά θυμούνται τις πιέσεις της αφυδάτωσης. Αυτό τα βοηθά να επιβιώνουν σε συνθήκες ξηρασίας στο μέλλον ή να ανταπεξέρχονται σε καταστάσεις όπως η μεταφύτευση», ανέφερε ο ερευνητής Michael Fromm, από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης.

econews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook