Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει «να αρχίσει να προετοιμάζει» το τέλος των έκτακτων μέτρων της υπέρ των τραπεζών, δηλώνει το μέλος του ΔΣ της ευρωτράπεζας Γιοργκ Άσμουσεν, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί την Πέμπτη από τον γερμανικό Τύπο.

«Η στιγμή της απόσυρσης (της ΕΚΤ) εξαρτάται από τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε στην εφημερίδα Die Zeit, σύμφωνα με αντίγραφο της συνέντευξης που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, Τετάρτη.

«Είναι σαφές πως είναι υπερβολικά νωρίς για να ξεκινήσουμε, αλλά μπορούμε να αρχίσουμε να προετοιμάζουμε προσεκτικά την έξοδο», πρόσθεσε.

Ο κ. Άσμουσεν αναφέρεται στα έκτακτα μέτρα που έθεσε σε εφαρμογή η ΕΚΤ από την αρχή της κρίσης του χρέους για να στηρίξει τις τράπεζες της Ευρωζώνης, κυρίως προσφέροντάς τους ρευστότητα με φθηνό κόστος.

Η ΕΚΤ δάνεισε συνολικά 1 τρισεκατομμύριο ευρώ στις τράπεζες από την αρχή Δεκεμβρίου, με τις δύο δημοπρασίες για τη χορήγηση τριετών δανείων.

«Δεν πρέπει να συμπεράνει κανείς από το γεγονός ότι προσφέραμε δύο φορές πιστώσεις για τρία χρόνια ότι θα το κάνουμε και μια τρίτη ή μια τέταρτη φορά», προειδοποίησε.

Η ΕΚΤ έχει τονίσειι επανειλημμένα ότι η στήριξη είναι προσωρινή, χωρίς όμως να έχει θέσει μέχτι σήμερα κάποια προθεσμία.

Η διάρκειά της θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η οποία είναι ασφαλώς λιγότερο τεταμένη από την αρχή του χρόνου σε σχέση με αυτό που ήταν στα τέλη του 2011, όμως «δεν ξέρουμε αν αυτό είναι μια απατηλή ηρεμία», είπε ο κ. Άσμουσεν.

Ο ίδιος κάλεσε επίσης τα κράτη της Ευρωζώνης «να επωφεληθούν απ\’ αυτή την ευκαιρία για να πραγματοποιήσουν με αποφασιστικό τρόπο τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει ένδειξη υπερβολικής κερδοσκοπίας, όμως οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται σαφώς σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας και πρέπει να το παρακολουθήσουμε με προσοχή» σημείωσε.

Τα δάνεια της ΕΚΤ είχαν πάντως το αποτέλεσμα στο οποίο αποσκοπούσαν, δηλαδή «το χρήμα φτάνει βήμα – βήμα στην πραγματική οικονομία», υποστήριξε.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook