Την ενοχή των 21 από τους 26 συνολικά κατηγορούμενους για την υπόθεση καταπάτησης 345.000 στρεμμάτων δασικής έκτασης στη θέση Αιξωνή στη Γλυφάδα, αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Ανάμεσά τους ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε χρήση πλαστού εγγράφου σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου 1608/50.

Στον κατάλογο των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται ονόματα δικηγόρων, μηχανικών, συμβολαιογράφων και ιδιωτών.

Η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων διήρκησε περίπου 1,5 χρόνο, ενώ στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνεται και το όνομα της φυγόδικης πρώην ανακρίτριας Αντωνίας Ηλία, η οποία είχε εμπλακεί στην υπόθεση των αποκαλούμενων παραδικαστικών κυκλωμάτων.

Η πρώην ανακρίτρια φέρεται να εξέδωσε απόφαση που επέτρεπε τις μετεγγραφές συμβολαίων, προκειμένου να πωληθεί η επίδικη έκταση. Η ζημία που έχει υποστεί το ελληνικό δημόσιο από την καταπάτηση της δημόσιας έκτασης υπολογίζεται στα 150 εκατ. ευρώ.

Δήλωση Αλ. Λυκουρέζου

Σε γραπτή δήλωσή του ο Αλ. Λυκουρέζος αναφέρει: «Η απόφαση, όσον αφορά στο αθωωτικό της σκέλος, με το οποίο κατέρρευσε το μεγαλύτερο και το σοβαρότερο μέρος του κατηγορητηρίου, αποτελεί πανηγυρική δικαίωσή μου, αφού δέχθηκε ότι δεν υπήρχαν οι αναγκαίες αντικειμενικές προϋποθέσεις για να ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της απάτης ενώπιον του δικαστηρίου σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της απόφασης, το δικαστήριο επέλεξε, κατά τρόπο ανεξήγητο και αγνοώντας το συντριπτικό ουσιαστικό και νομικό υλικό, να διατηρήσει ένα μικρό μέρος του κατηγορητηρίου, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα ανατραπεί στο Πενταμελές Εφετείο.

Το τεκμήριο της αθωότητας παραμένει, και έχω ήσυχη τη συνείδηση μου, διότι στην υπόθεση αυτή άσκησα το δικηγορικό μου λειτούργημα κατά τρόπο ανεπίληπτο».