Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 92 ετών ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, ο συγγραφέας, σεναριογράφος και ποιητής, Τονίνο Γκουέρα.

Ο κ. Γκουέρα τους τελευταίους μήνες αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας και παρόλο που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο προκειμένου να τα αντιμετωπίσει, επέλεξε να επιστρέψει στο πατρικό του σπίτι στην Σανταρκάντζελο Ντι Ρομάνια, έξω από την πόλη Μπολόνια.

Η δουλειά του Γκουέρα και η συνεργασία με το Θ. Αγγελόπουλο

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ξεκινά η συνεργασία του Γκουέρα με τον κορυφαίο σκηνοθέτη Θ. Αγγελόπουλο για τις ανάγκες της ταινίας «Ταξίδι στα Κύθηρα». Το έργο κέρδισε το βραβείο σεναρίου στο φεστιβάλ των Κανών (μοιράστηκε ανάμεσα στον Γκουέρα, τον Αγγελόπουλο και τον Θανάση Βαλτινό).

Οι δύο άνδρες έγιναν πολύ καλοί φίλοι. Συνεργάσθηκαν για τη συγγραφή των σεναρίων για το «Μια αιωνιότητα και μια ημέρα» (Χρυσός Φοίνικας στο φεστιβάλ των Κανών), «Βλέμμα του Οδυσσέα», «Μελισσοκόμο», «Τοπίο στην ομίχλη», «Μετέωρο βήμα του πελαργού», «Τριλογία: Το λιβάδι που δακρίζει» και «Σκόνη του χρόνου».

Πέραν των ταινιών του Θ. Αγγελόπουλου, ο Γκουέρα είχε συνεργαστεί με την ελίτ σκηνοθετών της Ευρώπης, όπως ο Φεντερίκο Φελίνι («Και το πλοίο φεύγει», «Αμαρκορντ» κ.α.), ο Μικελάντζελο Αντονιόνι («Η νύχτα», «Η περιπέτεια», «Η κόκκινη έρημος» κ.α.), ο Αντρέι Ταρκόφσκι («Νοσταλγία») και οι αδελφοί Πάολο και βιτόριο Ταβιάνι («Καλημέρα Βαβυλωνία» κ.α.).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook