Μια πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση καταγράφηκε στο «ιστορικό» των επεμβάσεων που γίνονται με το Σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής Da Vinci στη χώρα μας. Πρόκειται για επέμβαση αφαίρεσης όγκου σε ασθενή με ένα νεφρό (μερική νεφρεκτομή) η οποία πραγματοποιήθηκε με το… νυστέρι του χειρουργού- ρομπότ Da Vinci.

Συγκεκριμένα, η νεφρεκτομή διενεργήθηκε από τους γιατρούς της B’ Ουρολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ» σε 70χρονο ασθενή ο οποίος στο παρελθόν είχε υποβληθεί σε επέμβαση ολικής αφαίρεσης του αριστερού νεφρού, λόγω καρκίνου, αλλά με τη συμβατική χειρουργική μέθοδο, δηλαδή επέμβαση με οσφυϊκή τομή.

«Η μερική νεφρεκτομή λόγω καρκίνου πραγματοποιείται συνήθως με μεγάλη τομή στη μέση της κοιλιάς ή στην οσφυϊκή χώρα, με αποτέλεσμα ο τραυματισμός και ο πόνος να είναι μεγάλος. Με τη ρομποτική χειρουργική έγινε πλήρης και με μεγάλη ακρίβεια αφαίρεση του όγκου του νεφρού από 3 οπές του ενός εκατοστού στο δεξιό πλάγιο της κοιλίας, ώστε ο ασθενής να διατηρήσει τον ένα και μοναδικό του νεφρό. Χάρη σε αυτή τη μέθοδο, δεν χρειάστηκε καμία μετάγγιση αίματος, το αισθητικό αποτέλεσμα ήταν άψογο και ο μετεγχειρητικός πόνος ήταν αμελητέος» αναφέρει ο κ. Εμμανουήλ Παναγιώτου, Διευθυντής της Β’ Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου που διενήργησε την επέμβαση.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η ρομποτική χειρουργική στο νεφρό επεκτείνει τις ενδείξεις της χειρουργικής ουρολογίας, καθώς αυξάνει τις δυνατότητες του χειρουργού και προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στον ασθενή όπως μειωμένη απώλεια αίματος, σύντομη νοσηλεία και γρήγορη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.