Δυσφορία προκαλεί στις Βρυξέλλες ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται ο δημόσιος διάλογος για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009. Κύκλοι της Eurostat και της Κομισιόν, με τους οποίους ήρθε σε επαφή το real.gr αναφέρουν ότι «κακώς έχει ανοίξει αυτή η συζήτηση» και «τα πραγματικά ερωτήματα είναι άλλα».

Συγκεκριμένα από την πλευρά της Εurostat, τα αρμόδια στελέχη παραπέμπουν στις γραπτές ανακοινώσεις που εξέδωσε η υπηρεσία τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2009, τον Ιανουάριο, τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 2010, καθώς και στα συμπεράσματα των συμβουλίων Εurogroup και Κορυφής της ίδιας περιόδου.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία η Εurostat αρχικά, όταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου κοινοποίησε τον Οκτώβριο του 2009 το έλλειμμα του 12,7%, επανέφερε τους αστερίσκους για την ποιότητα των ελληνικών στοιχείων.

Αμέσως μετά σε ευρωπαϊκό επίπεδο της παραχωρήθηκαν επιπλέον ελεγκτικές- αστυνομικές αρμοδιότητες, πήγε σε πολλές φάσεις στην Ελλάδα, εκπροσωπούμενη σε ανώτατο επιχειρησιακό επίπεδο και:

1. Αποκατέστησε την επιστημονική μεθοδολογία ως προς την συλλογή και το εύρος των κοινοποιούμενων στις Βρυξέλλες στοιχείων,

2. Επέβαλε την αναμόρφωση της ΕΣΥΕ σε ΕΛΣΤΑΤ με ότι υπηρεσιακά και νομικά συνεπάγεται.

Στην πράξη διαπίστωσε και κατέγραψε σε δύο εκθέσεις της και τουλάχιστον ισάριθμες παρατηρήσεις (αστερίσκους) επί των μηνιαίων δικών της ανακοινώσεων ότι:

1. Τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία υπόκεινται σε αλλοιώσεις διότι οι υπάλληλοι της ΕΣΥΕ ήταν εκτεθειμένοι σε πολιτικές παρεμβάσεις.

2. Και τα ελληνικά στατιστικά λόγω εγγενών αδυναμιών δεν αποτυπώνουν πλήρως τις δαπάνες και τα μεγέθη των ισολογισμών των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ και των Νοσοκομείων (σ.σ. αγκάθι που υπάρχει μέχρι σήμερα).

Ουδείς στις Βρυξέλλες αρνείται ότι το κουτί της Πανδώρας άνοιξε όταν ο Γ.Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε το υπερβολικό έλλειμμα, όμως σημειώνουν ότι: «ακόμα και 9% να ανακοίνωνε, ή 10% (όσο και το ταμειακό έλλειμμα τον Αύγουστο) λόγω της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος της Ε.Συνθήκης, η πραγματική διάσταση του ελλείμματος θα έβγαινε στην επιφάνεια».

Ουδείς επίσης αρνείται ότι για να αποτυπωθεί το έλλειμμα του 2009 πλήρως έπρεπε να γίνουν ενδελεχείς έλεγχοι και άλλες δύο κοινοποιήσεις στοιχείων: τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 2010, οπότε και καταλήξαμε στο 15,7%.

Για την Εurostat πέραν πάσας αμφιβολίας το 2009 ξοδεύτηκαν περί τα 36 δις παραπάνω από όσα μαζεύτηκαν – άρα κανείς δε φούσκωσε το έλλειμμα, απόδειξη ότι ακόμη δεν πέφτει…

Την ίδια άποψη συμμερίζονται και τα στελέχη της γενικής διεύθυνσης οικονομικών που ασχολούνται με την επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας. Θέτουν όμως ένα άλλο ερώτημα για το 2009 και κατά συνέπεια για την δημοσιονομική πορεία της χώρας:

«Άραγε στο διάστημα Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος του 2009, ήταν δυνατόν να ληφθούν τέτοια μέτρα που να περιορίσουν τον εκτροχιασμών των εθνικών λογαριασμών ή όχι».

Επίσημα και καταγεγραμμένα η Κομισιόν και οι Εταίροι, έδωσαν στον Γ.Παπαθανασίου μια εξάμηνη προθεσμία να πάρει μέτρα, διότι γνώριζαν την κατάσταση, η οποία έληγε το Σεπτέμβρη. Εγνωσμένα και με βάση τα κείμενα που ενέκριναν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων το Δεκέμβρη του 2010 τα μέτρα ουδέποτε ελήφθησαν. Ο ίδιος ο Γ.Παπαθανασίου πληροφόρησε τότε τον Χ.Αλμούνια ότι «αν ο Κ.Καραμανλής κέρδιζε τις εκλογές θα έπαιρνε όλα τα απαραίτητα μέτρα». Ο Χ. Αλμούνια σεβάστηκε την προεκλογική περίοδο και αρκέστηκε στο «όλα τα πολιτικά κόμματα γνωρίζουν». Ήταν το πρωί πριν από την ομιλία Καραμανλή στη ΔΕΘ, οπότε και προκηρύχθηκαν οι εκλογές.

Τι συμβαίνει όμως με τους τελευταίους τρεις μήνες, δηλαδή μετά τις εκλογές. Αυτό είναι το ζητούμενο για την Κομισιόν και αυτό εξοργίζει του πάντες μεταξύ των εταίρων: γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα; (οι πρώτες ανακοινώσεις για περικοπές ήταν τον Ιανουάριο) Βεβαίως η τότε κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πήρε μέτρα το 2009, στην Κομισιόν όμως αναρωτιούνται: «άρα το έλλειμμα έκλεισε στο 15,7% γιατί περιορίστηκε και θα μπορούσε να φτάσει το 20% ή με τον αυτόματο πιλότο από γύρω στο 13 άγγιξε το 16 γιατί το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να ξεπεράσει την προεκλογική του συνθηματολογία». Για το τελευταίο φτάνουν αντικρουόμενες πληροφορίες: οι μισές ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατάλαβε νωρίς και προσπαθούσε να πείσει τον Γ. Παπανδρέου που προφανώς δεν κατάλαβε και οι άλλες μισές προδιαθέτουν για το αντίθετο.

Όλα αυτά για τον Ρεν, τον Σόιμπλε, τον Μπαρόζο και την Λαγκάρντ είναι μια φιλολογική συζήτηση. Το σχόλιο που ακούστηκε στους διαδρόμους όμως όταν οι Βρυξέλλες ενημερώθηκαν για την λεγόμενη εξεταστική ήταν «οι Έλληνες ασχολούνται πάλι με το προσφιλές τους χόμπυ: τη μυθολογία και τις ανασκαφές», ή αλλιώς: «η Ελλάδα σε εκλογές».

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook