Έφοδο στο σπίτι του 24χρονου δράση των φονικών επιθέσεων σε Τουλούζη και Μοντομπάν έκανε η αστυνομία, η οποία λίγο νωρίτερα προχώρησε σε νέες τεχνητές εκρήξεις στην περιοχή που βρίσκεται το διαμέρισμα.

Μετά από 29 ώρες πολιορκίας αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η επιχείρηση φτάνει προς το τέλος της.

Σύμφωνα με τελευταίες σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Κλοντ Γκεάν  ο οχυρωμένος στο σπίτι του στην Τουλούζη Μοχαμέντ Μεράχ ενδέχεται να μην είναι ζωντανός, καθώς η αστυνομία δεν είχε επαφή μαζί του κατά τη διάρκεια της νύκτας ενώ θεωρεί  «περίεργο» το γεγονός ότι δεν ανιχνεύθηκαν κινήσεις εντός του πολιορκημένου διαμερίσματος. Νεότερη ενημέρωση, σύμφωνα με αστυνομική πηγή θέλει τον Μοχαμέντ Μεράχ να είναι νεκρός.

Εν τω μεταξύ, τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν αργά το βράδυ κοντά στο σπίτι του άντρα που θεωρείται ύποπτος για τους θανάτους επτά ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, εβραϊκής καταγωγής, σε σχολείο στην Τουλούζη.  Σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών στόχος των εκρήξεων ήταν ο εκφοβισμός και όχι το να εξαναγκάσουν να εγκαταλείψει το διαμέρισμα του.

\”Πρόκειται για κινήσεις εκφοβισμού του ένοπλου, ο οποίος φαίνεται πως έχει αλλάξει γνώμη και δεν θέλει να παραδοθεί. Σκοπός μας είναι να τον πιάσουμε ζωντανό\” δήλωσε ο Μπραντέτ στο Reuters.

\”Για αυτόν τον λόγο θα περιμένουμε μέχρι να κουραστεί και να αναγκαστεί να παραδοθεί. Θέλουμε να δικαστεί και να μάθουμε εάν είχε και συνεργούς\”, συμπλήρωσε ο υπουργός.

Tο ηλεκτρικό ρεύμα στο οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται το διαμέρισμα του αλγερινής καταγωγής, Μοχάμεντ Μερά, διακόπηκε από τις αρχές.

Σύμφωνα με πηγές της τοπικής αστυνομίας ο Μοχάμεντ Μεράχ είχε δηλώσει πως προτίθεται να παραδοθεί «αργά το βράδυ» της Τρίτης.

O διευθυντής της φυλακής της Κανταχάρ Γκουλάμ Φαρούκ είχε δηλώσει πως ο Μεράχ είχε συλληφθεί από τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας στις 19 Δεκεμβρίου 2007 και είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών χρόνων για την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στην επαρχία αυτή του νοτίου Αφγανιστάν.

Όμως το γραφείο του κυβερνήτη της Κανταχάρ ανακοίνωσε πως η πληροφορία αυτή είναι αβάσιμη, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο δικηγόρος του δράστη «ο  Μοχάμεντ Μεράχ ύποπτος για τις επιθέσεις στην Τουλούζη δεν είχε φυλακιστεί στο Αφγανιστάν το 2007».

 Σύμφωνα με δημοσιογράφο της Le Monde, ο ένοπλος είχε δήλωσε ότι προτίθεται να παραδοθεί γύρω στις 2-2.30 μ.μ. (τοπική ώρα, 3-3.30 ώρα Ελλάδας). Το Associated Press μεταδίδει ότι οι γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας ετοιμάζουν έφοδο σε περίπτωση που ο ύποπτος δεν παραδοθεί.

Ο ύποπτος είναι ο 24χρονος, Μοχάμεντ Μεράχ, γάλλος υπήκοος αλγερινής καταγωγής, που φέρεται να έχει δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

Οι αρχές επικοινωνούν διαρκώς μαζί του μέσω κινητού τηλεφώνου που του έχουν δώσει οι ίδιες και προσπαθούν να αποφύγουν νέα αιματοχυσία με τον ένοπλο άνδρα. 

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα της Γαλλίας ο δράστης έχει δημοσιεύσει ένα βίντεο με φρικιαστικές εικόνες από τα εγκλήματα που διέπραξε στο διαδίκτυο, χωρίς ωστόσο να έχει εντοπιστεί ακόμα το υλικό.

Ο Μεράχ είχε δηλώσει στην αστυνομία ότι σκόπευε να προβεί σε περισσότερες δολοφονίες για να «κάνει τη Γαλλία να λυγίσει» και είχε πει ότι θέλει να προβεί σε αντίποινα για τους θανάτους παιδιών Παλαιστινίων στη Μέση Ανατολή, ενώ καταδίκασε την ανάμειξη της Γαλλίας στο Αφγανιστάν.

Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά σε ανταλλαγή πυρών, ενώ στο σημείο είχε μεταβεί και ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν.

Σημειώνεται ότι η μητέρα του ύποπτου, ο αδελφός του και η σύντροφος βρίσκονται επίσης υπό κράτηση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν εκρηκτικά στο αυτοκίνητο ενός εκ των αδερφών του.

Την ίδια στιγμή που ξεκίνησε στον στρατώνα της Τουλούζ η τελετή για τη μνήμη των στρατιωτών που σκότωσε την περασμένη εβδομάδα ο Mohamed Merah, αστυνομικές πηγές που επικαλούνται γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν πως ο δράστης ετοιμαζόταν να διαπράξει και νέο έγκλημα τις επόμενες μέρες.

Ο ύποπτος είχε διαβεβαιώσει την αστυνομία ότι διαθέτει και άλλα όπλα, ανάμεσά τους ένα Καλάσνικοφ και ένα Uzi, σύμφωνα με τον υπουργό.

Αστυνομικοί με κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα είχαν αποκλείσει τη συνοικία, όχι πολύ μακριά από το εβραϊκό σχολείο, όπου τρία παιδιά και ένας ραβίνος έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα.

Ο ύποπτος \”ήταν στο στόχαστρο της κεντρικής διεύθυνσης των υπηρεσιών πληροφοριών εσωτερικού όπως και άλλα πρόσωπα, μετά τις δύο πρώτες επιθέσεις\” (εναντίον στρατιωτικών στις 11 και 15 Μαρτίου, κατά τις οποίες δύο βορειοαφρικανικής καταγωγής στρατιωτικοί και ένας συνάδελφός τους με καταγωγή από τη δυτική Ινδία σκοτώθηκαν).

Σε συνομιλία του με την RAID, ο άνδρας είχε δηλώσει ότι \”ήθελε να πάρει εκδίκηση για όσα υφίστανται τα παιδιά στην Παλαιστίνη και να πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον του γαλλικού στρατού\”.

Γαλλία και ΗΠΑ αποφασισμένες να αγωνιστούν κατά της τρομοκρατίας     

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε  τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νικολά Σαρκοζί για τις επιθέσεις στην Τουλούζη και την Μοντομπάν, ανακοίνωσε η γαλλική Προεδρία, σύμφωνα με την οποία \”η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιο αποφασισμένες από ποτέ να αγωνιστούν μαζί κατά της τρομοκρατικής βαρβαρότητας\”.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τηλεφώνησε στον Γάλλο ομόλογό του \”για να του ζητήσει να διαβιβάσει στις οικογένειες και τους συγγενείς των θυμάτων των επιθέσεων στην Τουλούζη και την Μοντομπάν τα προσωπικά του συλλυπητήρια και εκείνα του αμερικανικού λαού\”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων και προστίθεται ότι ο κ. Ομπάμα \”χαιρέτισε, επίσης, την αποτελεσματικότητα της γαλλικής αστυνομίας\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook