Την ανάγκη να θεσπιστεί πράγματι η προσαύξηση στην ταρίφα των φωτοβολταϊκών όταν οι επενδυτές χρησιμοποιούν ευρωπαϊκό εξοπλισμό τονίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΒΦΩ), σε επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Όπως επισημαίνει ο σύνδεσμος, τα φωτοβολταϊκά αποτελούν έναν κλάδο με τεράστια εγχώρια προστιθέμενη αξία, η οποία μπορεί να ξεπεράσει και το 85%.

Παράλληλα, στην επιστολή τονίζεται ότι ο κλάδος των φωτοβολταϊκών αποτελεί τον μοναδικό κλάδο των ΑΠΕ για τον οποίο έχει δημιουργηθεί εγχώρια βιομηχανία παραγωγής εξοπλισμού, και ο οποίος, εν μέσω κρίσης μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα για την αναπτυξιακή ανάταξη της Ελληνικής οικονομίας.

Όπως αναφέρει ο ΣΕΒΦΩ, οι Ελληνικές βιομηχανίες αυτές οι οποίες στο σύνολό τους είναι εγκατεστημένες στην Ελληνική περιφέρεια, προσφέρουν αντικείμενο απασχόλησης σε χιλιάδες εργαζομένους ενώ παράλληλα συνδράμουν στην ενδυνάμωση της Ελληνικής ανταγωνιστικότητας.

Ο σύνδεσμος δίνει, επίσης, τη δική του απάντηση σε απόψεις που εκφράζονται σχετικά με το ότι μια τέτοια πριμοδότηση των φ/β θα οδηγήσει σε επιβάρυνση του εγχώριου προγράμματος ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, ο σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι οι FIT των φωτοβολταϊκών έχουν ήδη υποστεί σημαντικές μειώσεις ενώ αποκλιμακώνονται κάθε εξάμηνο. Τέλος, ο σύνδεσμος τονίζει ιδιαίτερα ότι ο κλάδος των φωτοβολταϊκών είναι ο μόνος που έχει ήδη εξαιρεθεί από τις επιδοτήσεις του Αναπτυξιακού Νόμου, τη στιγμή που άλλες μορφές ΑΠΕ ενισχύονται σε ποσοστό που φθάνει έως και το 40% του κόστους επένδυσης.

Τέλος, ο ΣΕΒΦΩ σημειώνει ότι πάγιο αίτημα του συνδέσμου ήταν και παραμένει η διαφοροποίηση των Feed in Tariffs 20%, δεδομένου ότι, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η προσαύξηση κατά 10% έχει εφαρμοστεί σε χώρες όπου τα εργοστάσια παραγωγής εξοπλισμού είναι πολλαπλάσιας δυναμικότητας και άρα ανταγωνιστικότερα των αντίστοιχων ελληνικών εξαιτίας των οικονομικών κλίμακας που πετυχαίνουν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook