Την ανάγκη να θεσπιστεί πράγματι η προσαύξηση στην ταρίφα των φωτοβολταϊκών όταν οι επενδυτές χρησιμοποιούν ευρωπαϊκό εξοπλισμό τονίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΒΦΩ), σε επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Όπως επισημαίνει ο σύνδεσμος, τα φωτοβολταϊκά αποτελούν έναν κλάδο με τεράστια εγχώρια προστιθέμενη αξία, η οποία μπορεί να ξεπεράσει και το 85%.

Παράλληλα, στην επιστολή τονίζεται ότι ο κλάδος των φωτοβολταϊκών αποτελεί τον μοναδικό κλάδο των ΑΠΕ για τον οποίο έχει δημιουργηθεί εγχώρια βιομηχανία παραγωγής εξοπλισμού, και ο οποίος, εν μέσω κρίσης μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα για την αναπτυξιακή ανάταξη της Ελληνικής οικονομίας.

Όπως αναφέρει ο ΣΕΒΦΩ, οι Ελληνικές βιομηχανίες αυτές οι οποίες στο σύνολό τους είναι εγκατεστημένες στην Ελληνική περιφέρεια, προσφέρουν αντικείμενο απασχόλησης σε χιλιάδες εργαζομένους ενώ παράλληλα συνδράμουν στην ενδυνάμωση της Ελληνικής ανταγωνιστικότητας.

Ο σύνδεσμος δίνει, επίσης, τη δική του απάντηση σε απόψεις που εκφράζονται σχετικά με το ότι μια τέτοια πριμοδότηση των φ/β θα οδηγήσει σε επιβάρυνση του εγχώριου προγράμματος ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, ο σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι οι FIT των φωτοβολταϊκών έχουν ήδη υποστεί σημαντικές μειώσεις ενώ αποκλιμακώνονται κάθε εξάμηνο. Τέλος, ο σύνδεσμος τονίζει ιδιαίτερα ότι ο κλάδος των φωτοβολταϊκών είναι ο μόνος που έχει ήδη εξαιρεθεί από τις επιδοτήσεις του Αναπτυξιακού Νόμου, τη στιγμή που άλλες μορφές ΑΠΕ ενισχύονται σε ποσοστό που φθάνει έως και το 40% του κόστους επένδυσης.

Τέλος, ο ΣΕΒΦΩ σημειώνει ότι πάγιο αίτημα του συνδέσμου ήταν και παραμένει η διαφοροποίηση των Feed in Tariffs 20%, δεδομένου ότι, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η προσαύξηση κατά 10% έχει εφαρμοστεί σε χώρες όπου τα εργοστάσια παραγωγής εξοπλισμού είναι πολλαπλάσιας δυναμικότητας και άρα ανταγωνιστικότερα των αντίστοιχων ελληνικών εξαιτίας των οικονομικών κλίμακας που πετυχαίνουν.