Η δημιουργίας ενός πρωτοποριακού υβριδικού πάρκου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με εγγυημένη απόδοση 35 MW, είναι στα σχέδια της δημοτικής αρχής Μαλεβιζίου.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα συνδυάζει την παραγωγή ρεύματος από 14 ανεμογεννήτριες σε συνδυασμό με μια υδροηλεκτρική μονάδα παραγωγής ενέργειας, χωρητικότητας 2 εκ. κυβικών νερού, η οποία θα τροφοδοτείται από αντλιοστάσιο. Η σχετική μελέτη, η οποία εκπονήθηκε έπειτα από προγραμματική σύμβαση του Τ.Ε.Ι. Κρήτης και της δημοτικής αρχής Μαλεβιζίου μέσω της αναπτυξιακής εταιρείας ΑΛΜΥΡΟΣ α.ε., έχει ήδη κατατεθεί στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για έγκριση.

Χώρος εγκατάστασης των δέκα ανεμογεννητριών είναι δημοτική έκταση στη δυτική κορυφογραμμή του Στρούμπουλα, η δεξαμενή με το αντλιοστάσιο θα δημιουργηθούν στην ευρύτερη περιοχή του Φόδελε, ενώ σε όλες τις φάσεις υλοποίησης λαμβάνονται υπόψιν αυστηρότατα περιβαλλοντικά, λειτουργικά και αισθητικά κριτήρια.

Πρόκειται για ένα έργο με τεράστια και πολλαπλή σημασία για την ανάπτυξη του Μαλεβιζίου και μέσω της ΑΛΜΥΡΟΣ α.ε. η δημοτική αρχή σκοπεύει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στον τομέα των ΑΠΕ και την εμπλοκή των τοπικών αυτοδιοικήσεων σε αυτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμος Μαλεβιζίου είναι ο πρώτος δήμος σε ολόκληρη την Ελλάδα που κατέθεσε εμπρόθεσμα, στις 9/3, τη σχετική μελέτη στην Ρ.Α.Ε.

Η συνολική ισχύς του αιολικού πάρκου ανέρχεται στα 43 MW (με 35 MW εγγυημένη απόδοση) και έχει δυνατότητα επαύξησης κατά 12 ακόμα MW. Το συνολικό ύψος της επένδυσης προσεγγίζει τα 140 εκ. ευρώ και αναμένεται να αποφέρει ετήσια έσοδα από την παραγωγή ενέργειας στο δήμο Μαλεβιζίου, της τάξεως των 24 εκ. ευρώ! Ποσό τεράστιο – ειδικά στις παρούσες συνθήκες – που θα δώσει δυνατότητα οικονομικής «αυτοδυναμίας» στη δημοτική αρχή, για να υλοποιήσει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα.

Πρόθεση της δημοτικής αρχής Μαλεβιζίου εφόσον αδειδοτηθεί, είναι η κατασκευή του έργου να γίνει είτε από την ίδια είτε μέσα από εξειδικευμένη εταιρεία που θα επιλεγεί έπειτα από διεθνή διαγωνισμό.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του τόνισε: «Πιστεύουμε ότι η ΡΑΕ και το αρμόδιο υπουργείο, από τη στιγμή που δεσμεύονται να δώσουν προτεραιότητα στις προτάσεις των ΟΤΑ σε τέτοιες περιπτώσεις, θα μας δώσουν την απαιτούμενη έγκριση. Είναι ένα έργο μαμούθ για το δήμο μας, το οποίο θα μπορεί να αποφέρει τεράστια έσοδα σε ετήσια βάση, με ό,τι ατό συνεπάγεται για την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ταχύτητα που κινηθήκαμε και θα ήθελα να συγχαρώ δημόσια όλα τα στελέχη της ΑΛΜΥΡΟΣ α.ε. για την δουλειά που έκαναν, καθώς και όλους τους συνεργάτες της δημοτικής αρχής, που συνέβαλλαν στην δημιουργία αυτής της πρότασης».

Ο πρόεδρος της ΑΛΜΥΡΟΣ α.ε. Φ. Σαββάκης από την πλευρά του, σε δηλώσεις του τόνισε τον πρωτοποριακό χαρακτήρα της πρότασης, αλλά και τη σπουδαιότητα αυτής της επένδυσης, αφού εφόσον υλοποιηθεί, θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει πολλά έργα στο δήμο Μαλεβιζίου, ενώ παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα ελάφρυνσης των δημοτών με μείωση σε τέλη που καταβάλλουν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook