Το δρόμο για τη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και βουλευτή Επικρατείας του ΛΑΟΣ Ι.Κοραντή παίρνει εισαγγελικό πόρισμα για σκανδαλώδη σύμβαση της ΕΥΠ με σκοπό να αποσπάσει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, 1,5 εκατομμύριο ευρώ που προοριζόταν για άλλους σκοπούς.

Το πόρισμα που συνέταξε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευγενία Κυβέλου, αφορά το έργο «Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά τη μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών» και διαβιβάστηκε ήδη στη Βουλή με αίτημα την άρση της ασυλίας του κ. Κοραντή για δύο αδικήματα:

1.Απόπειρα απάτης κατά συναυτουργία σε βάρος των συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από την οποία η βλάβη υπερβαίνει το ποσό των150.000 ευρώ.

2.Απάτη σε βάρος του Δημοσίου κατά συναυτουργία με ζημία άνω των 150.000 ευρώ. Για την υπόθεση η εισαγγελέας διενήργησε από τα τέλη του 2010 προκαταρκτική εξέταση ενώ ήδη έχει καλέσει με την ιδιότητα του υπόπτου μη πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται.

Η κ. Κυβέλου ωστόσο δεν απέστειλε στη Βουλή ολόκληρο το φάκελο της δικογραφίας καθώς όπως αναφέρει «σε αυτή διαλαμβάνονται και απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ». Σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο πόρισμα της η εισαγγελέας, όλοι οι εμπλεκόμενοι γνώριζαν απ’ την αρχή πως το έργο δεν θα υλοποιηθεί αλλά τα χρήματα θα χρησιμοποιούνταν για άλλους σκοπούς από την ΕΥΠ.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται με το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιτζή ο οποίος διαπίστωνε σοβαρές ευθύνες στην τότε διοίκηση της ΕΥΠ αλλά και υπόνοιες διάπραξης ποινικών αδικημάτων για το έργο που εμφανιζόταν ότι είχε στόχο «την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και κυρίως όσων εμπλέκονται με το εμπόριο…».

Ύστερα από πρόταση της ΕΥΠ προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το 2005, με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ένα χρόνο αργότερα, το έργο εντάχθηκε σε συγκεκριμένο πρόγραμμα που προέβλεπε τη χρηματοδότησή του κατά 75% από την Ε.Ε. μέσω κονδυλίων του Γ’ ΚΠΣ και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους.

Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 1.583.120 ευρώ και διενεργήθηκε κλειστός διεθνής διαγωνισμός που ανέλαβε η κοινοπραξία «Πλανητική ΑΕ» και«Pansystems AE» το Μάϊο του 2008.

Η αρχική διάρκεια του έργου ήταν επτάμηνη, υπήρξαν όμως αλλεπάλληλες επεκτάσεις παράδοσής του, εκδιώχθηκε με απόφαση του ειδικού γραμματέα από το κοινοτικό πρόγραμμα, επανεντάχθηκε και εκδιώχθηκε και πάλι οριστικά το Σεπτέμβρη του 2010. Όπως αναφέρει πάντως και το εισαγγελικό πόρισμα, το έργο δεν παραδόθηκε ουσιαστικά ποτέ ολοκληρωμένο παρότι καταβλήθηκαν 665.065,89 ευρώ και πιστώθηκε σε λογαριασμό της ΕΥΠ. Τελικά πάντως δεν δόθηκε και το υπόλοιπο ποσό των 918.033,11 ευρώ.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα το έργο δεν πληρούσε καμία προϋπόθεση για την ένταξή του στην Κοινωνία της Πληροφορίας και τη χρηματοδότησή του και ούτε τηρούσε τους εθνικούς ή κοινοτικούς όρου. «Η προκήρυξη η οποία βρίθει παρατυπιών, δεν ακολουθήθηκε σωστά από την πενταμελή επιτροπή της ΕΥΠ και έπρεπε ν’ απορριφθεί», τονίζει η κ. Κυβέλου αφήνοντας σαφείς αιχμές πως ήταν ένας έμμεσος τρόπος για να πετύχει τη χρηματοδότησή της η ΕΥΠ μέσω κοινοτικών και εθνικών πόρων.

Συγκεκριμένα η εισαγγελέας αναφέρει: «Το φυσικό αντικείμενο του έργου δεν συνάδει με την αποστολή και τις αρμοδιότητες της ΕΥΠ και επομένως η υπηρεσία δεν έπρεπε να εμπλακεί. Η Ιεραρχία της ΕΥΠ με την έγκριση και υποβολή της πρότασης επιχείρησε με τη χρήση ανακριβών δηλώσεων… να ελαττώσει παρανόμως πόρους του γενικού προϋπολογισμού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ενώ πέτυχε την λήψη χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για άλλους σκοπούς από αυτούς για τους οποίους χορηγήθηκε, ενώ όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα γνώριζαν εξ αρχής τα ανωτέρω, καθώς επίσης και πώς δεν επρόκειτο να υλοποιηθεί το έργο…».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook