Η πιθανότητα ο δράστης των αιματηρών επιθέσεων στην Τουλούζη να έδρασε αυτόνομα, ως «αυτοδίδακτος τρομοκράτης» όπως τον χαρακτήρισε η γαλλική εισαγγελία, υπενθυμίζει στις ευρωπαϊκές αρχές τον κίνδυνο που εγείρουν οι μεμονωμένοι εξτρεμιστές, ουσιαστικά αόρατοι για τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες.

Το σύστημα όμως φαίνεται ότι έχει κενά ακόμη και σε περιπτώσεις όπως εκείνες του Μοχάμεντ Μεράχ, ο οποίος παρά το ότι είχε ανακριθεί πρόσφατα από τις υπηρεσίες πληροφοριών, κατάφερε να σπείρει το θάνατο.

Την Πέμπτη, μικρή οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και ονομάζεται «Οι στρατιώτες του Χαλιφάτου» ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με ανάρτηση στην ισλαμιστική ιστοσελίδα Shamikh. Το κείμενο υποστηρίζει πως η επίθεση έγινε από τον «Γιούσεφ τον Γάλλο», τον οποίο χαρακτηρίζει «ιππότη του Ισλάμ».

Το εάν και πώς η ομάδα συνδέεται με τις επιθέσεις δύσκολα μπορεί να αποδειχθεί, καθώς ο δράστης έπεσε νεκρός από τα πυρά των γαλλικών δυνάμεων ασφαλείας. Ωστόσο, ακόμη και εάν όντως ο Μεράχ είχε σχέση με την ομάδα, έδρασε μεμονωμένα -και μάλιστα όχι σε επίθεση αυτοκτονίας.

Ο «μοναχικός τρομοκράτης» αποτελεί, όπως σημειώνει το Reuters, ένα νέο μέτωπο που προστίθεται στη λίστα ανησυχιών των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών: Πρόκειται για άτομα που, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, ριζοσπαστικοποιούνται σχεδόν από μόνοι τους και μπορεί να προχωρήσουν σε επιθέσεις χωρίς ποτέ να έχουν εμφανιστεί στα «ραντάρ» των αρχών.

Το καλύτερο παράδειγμα είναι, φυσικά, ο Νορβηγός Μπρέιβικ, δράστης του μακελειού στην Ουτόγια και το Όσλο το καλοκαίρι του 2011. Στην κατηγορία συμπεριλαμβάνεται επίσης και ο Αρίντ Ούκα, 22χρονος Κοσοβάρος, δράστης επίθεσης στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης το Μάρτιο του 2010 με στόχο λεωφορείο του αμερικανικού στρατού.

Οι τρεις περιπτώσεις είναι εντελώς ξεχωριστές, αλλά δείχνουν ότι η πρόθεση και ένα όπλο αρκούν: Το οργανωτικό μειονέκτημα που έχει η μεμονωμένη δράση και η αδυναμία πρόσβασης σε εξελιγμένο οπλισμό ή εκρηκτικά καταλήγουν, τελικά, σε πλεονέκτημα, καθώς δεν χτυπά κανένας συναγερμός για τα «άγρυπνα μάτια» των υπηρεσιών που παρακολουθούν τα δίκτυα ακραίων ομάδων, τις επικοινωνίες μεταξύ των μελών τους ή και τους συμπαθούντες.Ωστόσο, κενά φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη και εάν τελικά όντως μπει κάποιος στο μικροσκόπιο των αρχών: Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ αποκάλυψε σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Europe 1, αναφερόμενος στους Γάλλους τζιχαντιστές, ότι ο Μεράχ είχε ανακριθεί πρόσφατα από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

 Ο Μοχάμεντ Μέραχ εμφανίστηκε στο «ραντάρ» εξαιτίας και του ταξιδιού του στο Αφγανιστάν, όπου και υποτίθεται ότι «εκπαιδεύτηκε» -υποστήριξε όμως, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, στις υπηρεσίες πληροφοριών πως είχε πάει απλά για διακοπές, δείχνοντας και ανάλογες φωτογραφίες ως πειστήρια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook