Η αυστηρότερη ποινή που προβλέπεται επιβλήθηκε στον Παναθηναϊκό για τα επεισόδια στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Οι «πράσινοι» χάνουν 3-0 το παιχνίδι, τους αφαιρούνται τρεις βαθμοί από το φετινό πρωτάθλημα και δυο από το επόμενο, ενώ τους επιβάλλονται τέσσερις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και χρηματικό πρόστιμο 252.500 ευρώ!

Η ποινή που αποφασίστηκε, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της πειθαρχικής επιτροπής, είναι η μεγαλύτερη που έχει επιβληθεί συνολικά στην ιστορία της Σούπερ Λίγκας (μετά από ‘κείνη που είχε επιβληθεί πέρυσι στην ΑΕΚ για τα γεγονότα στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας).

Αιτιολογείται, δε, στο σκεπτικό με το ότι ο Παναθηναϊκός «παρέλειψε τη λήψη μέτρων για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα και την εν γένει τήρηση της τάξης ανεξάρτητα από τυχόν ευθύνες και άλλων συναρμόδιων παραγόντων τήρησης αυτής».

Όσον αφορά στην ανάλυση της ποινής, αυτή έχει ως εξής:

-Η ήττα του Παναθηναϊκού κατοχυρώνεται με σκορ 3-0 (και όχι με το 1-0 που ήταν μέχρι τη διακοπή) διότι η ερμηνεία που δόθηκε είναι ότι το υπάρχον σκορ πρέπει να διατηρείται σε ανάλογες περιπτώσεις μόνο εφόσον είναι μεγαλύτερο από το 3-0 που προβλέπει ο κανονισμός.

-Η αφαίρεση βαθμών (τρεις από το φετινό πρωτάθλημα και δυο από το επόμενο) προβλέπεται λόγω του ότι ο Παναθηναϊκός κρίθηκε υπαίτιος για την οριστική διακοπή του αγώνα.

-Η τιμωρία των τεσσάρων αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών και του χρηματικού προστίμου επιβλήθηκε για δυο κατηγορίες παραβάσεων.

«Για κατ’ εξακολούθηση εκτεταμένα επεισόδια στον εν γένει χώρο του γηπέδου και για κατ’ εξακολούθηση εκτεταμένα επεισόδια στις κερκίδες» στον Παναθηναϊκό επιβλήθηκε τιμωρία δυο αγωνιστικών.

Οι άλλες δυο, δε, αφορούν την «κατ’ εξακολούθηση ρίψη εντός του κυρίως χώρου του γηπέδου αντικειμένων, πυρσών, φωτοβολίδων, κροτίδων, βεγγαλικών και εν γένει εύφλεκτων υλικών (αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ) που είχαν ως αποτέλεσμα την οριστική διακοπή του αγώνα».

Όσον αφορά στο πρόστιμο, για τα εκτεταμένα επεισόδια στον εν γένει χώρο του γηπέδου επιβλήθηκαν 120.000 ευρώ, για τα εκτεταμένα επεισόδια στις κερκίδες 150.000 ευρώ, για τις ρίψεις 100.000 ευρώ και άλλες 5.000 ευρώ για εξύβριση του διαιτητή. Με τη σύντμηση, λοιπόν, που προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις, προκύπτει το συνολικό ποσό των 252.500 ευρώ.

Όλα αυτά ο Παναθηναϊκός θα έχει το δικαίωμα να τα προσβάλλει στην έφεση που θα καταθέσει και θα εκδικαστεί την επόμενη εβδομάδα. Παρόλο, λοιπόν, που μπορεί να ελπίζει σε μείωση των αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών και του χρηματικού προστίμου, θεωρείται πολύ δύσκολο να αποφύγει την αφαίρεση βαθμών, δεδομένης της υπαιτιότητας που κρίθηκε ότι έχει στη διακοπή του αγώνα.

Κατόπιν αυτών δε -κι εφόσον παραμείνει και μετά την έφεση η ποινή των τεσσάρων αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών- ο Παναθηναϊκός θα την εκτίσει στις τρεις εναπομείνασες της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος και στην πρώτη των πλέι-οφ.

Η ανακοίνωση της Σούπερ Λίγκας

Η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή πήρε την παρακάτω απόφαση:

Α) ΠΑΕ Παναθηναϊκός: «Βάσει των αναφερομένων στο από 18/3/2012 Φύλλο Αγώνα, το οποίο σας γνωστοποιήθηκε κατ’ αρθ. 15 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.), στην Έκθεση Παρατηρητή Αγώνα και της συνημμένης και συγκοινοποιούμενης υπ΄αριθμ. πρωτ. 9934/2012 πειθαρχικής δίωξης του Ποδοσφαιρικού Εισαγγελέα, καλείσθε ενώπιον μας την Πέμπτη 22-3-2012 και ώρα 13:00 και συντέμνοντας την προθεσμία κλητεύσεως στις είκοσι τέσσερις (24) ώρες κατ’ άρθρο 9 του Δικονομικού Κανονισμού Λειτουργίας Πειθαρχικών Επιτροπών, προς απολογία»:

Για υβριστικά συνθήματα των φιλάθλων της καθώς επίσης και για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της: «Η εγκαλουμένη ΠΑΕ ηττήθηκε με τέρματα 0-3, τιμωρεί αυτήν με αφαίρεση τριών (3) βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και δύο (2) βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα. Επίσης, επιβάλλει ποινή διεξαγωγής τεσσάρων (4) αγώνων χωρίς θεατές και συνολική χρηματική ποινή διακοσίων πενήντα δύο χιλιάδων πεντακοσίων (252.500,00) ευρώ».