Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν υποστήριξε την Παρασκευή ότι δεν υπήρχε κανένα στοιχείο το οποίο θα επέτρεπε στις αρχές να συλλάβουν τον Μοχάμεντ Μέραχ προτού σκοτώσει επτά άτομα στην Τουλούζη και το Μοντομπάν, επισημαίνοντας ότι η Γαλλία είναι κράτος δικαίου.

\”Δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να επέτρεπε τη σύλληψη του Μοχάμεντ Μέραχ\”, είπε ο Φιγιόν μιλώντας στο ραδιόφωνο.

\”Δεν έχουμε το δικαίωμα, σε μια χώρα σαν τη δική μας, να παρακολουθούμε διαρκώς, χωρίς δικαστική απόφαση, κάποιον που δεν έχει διαπράξει έγκλημα (…) Ζούμε σε ένα κράτος δικαίου\”, τόνισε.

Η γαλλική κυβέρνηση καλείται να απαντήσει σε πιεστικά ερωτήματα σχετικά με τις ενδεχόμενες παραλείψεις που έγιναν από τις υπηρεσίες πληροφοριών κατά την παρακολούθηση του Μέραχ, δεδομένου ότι ο νεαρός είχε ταξιδέψει στο παρελθόν στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Ο 23χρονος σκότωσε ένα στρατιώτη στις 11 Μαρτίου στην Τουλούζη, δύο αλεξιπτωτιστές στις 15 Μαρτίου στο Μοντομπάν και ένα δάσκαλο και τρία παιδιά στο εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης, τέσσερις ημέρες αργότερα.

Η Κεντρική Διεύθυνση Εσωτερικών Πληροφοριών (DCRI, οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών) \”έκανε άψογα τη δουλειά της, εντόπισε τον Μοχάμεντ Μέραχ όταν πραγματοποίησε τα ταξίδια (…) και τον παρακολούθησε όσο διάστημα χρειαζόταν για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κανένα στοιχείο δεν άφηνε να εννοηθεί ότι ήταν επικίνδυνος\” και ότι κάποια μέρα θα σκότωνε, πρόσθεσε ο Φιγιόν.

Όπως είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός \”είναι φυσιολογικό να τίθενται ερωτήματα\”, όμως επέμεινε ότι ο Μέραχ \”ζούσε μια κανονική ζωή, αν και είχε ποινικό παρελθόν (…) όμως αυτό δεν σχετίζεται φυσικά\” με τις δολοφονίες.

\”Το να ανήκει κανείς σε μια σαλαφιστική οργάνωση δεν συνιστά από μόνο του έγκλημα. Δεν πρέπει να συγχέουμε το θρησκευτικό φονταμενταλισμό με την τρομοκρατία, μολονότι γνωρίζουμε καλά τους δεσμούς που συνδέουν αυτά τα δύο μεταξύ τους\”, κατέληξε ο Φιγιόν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook