Η Ελλάδα αποζητά ενεργά τη γερμανική βοήθεια, δήλωσε την Παρασκευή στο Βερολίνο η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου, αντικρούοντας την κριτική του Γερμανού ομολόγου της Φίλιπ Ρέσλερ ότι η Αθήνα αρνείται να δεχθεί κάθε υποστήριξη.

Παράλληλα, η υπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο δεύτερου «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος.

«Υπήρχε στην Ελλάδα η εσφαλμένη αντίληψη ότι (η γερμανική βοήθεια) αποτελούσε ανάμειξη» είπε η κ. Διαμαντοπούλου κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Φ.Ρέσλερ και εκπροσώπους της γερμανικής βιομηχανίας, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η Ελλάδα επιθυμεί τεχνική βοήθεια από τη Γερμανία και άλλα κράτη της ΕΕ, πρόσθεσε η υπουργός Ανάπτυξης, τονίζοντας όμως ότι αυτή πρέπει να δίνεται στη βάση ισότιμης πολιτικής συνεργασίας. Μέρος της ευθύνης για το αντιγερμανικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα φέρουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και των δύο κρατών, συμπλήρωσε.

Η κ. Διαμαντοπούλου άσκησε εμμέσως κριτική και στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ναι μεν έπραξε πολλά για την Ελλάδα, είπε η κ. Διαμαντοπούλου, αλλά η παραίνεσή του να μη γίνουν πρόωρες εκλογές στη χώρα ερμηνεύτηκε ως ανάμειξη στα εσωτερικά της.

«Σας διαβεβαιώνω όμως ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων συνεχίζει να διάκειται πολύ θετικά απέναντι στην Ευρώπη και τη Γερμανία» δήλωσε η Ελληνίδα υπουργός.

Αποκλείει δεύτερο «κούρεμα»

Παράλληλα, σε συνέντευξή της στο Γερμανικό Πρακτορείο, η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε πως η Eλλάδα δεν θα χρειαστεί δεύτερη απομείωση του χρέους: « Όχι, αρκετά», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε μια βαθιά εθνική κρίση, αλλά οι πρώτοι επενδυτές της χτυπούν και πάλι την πόρτα, μετά την πρόσφατη απομείωση του χρέους κατά 105 δισ. ευρώ.

Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις βρίσκονται και γερμανικές επιχειρήσεις, τόνισε η υπουργός και σημείωσε ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει κάποιες πρώτες συνομιλίες, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συμφωνίες. Χαιρέτισε πάντως κάθε «στήριξη που αφορά τεχνογνωσία» εκ μέρους της Γερμανίας, αναφέροντας ενδεικτικά την βοήθεια για αποτελεσματικότερη διοίκηση. «Εκείνο που δεν θέλουμε είναι πολιτική καθοδήγηση», δήλωσε.

Η υπουργός εκτιμά ως σημαντικό στοιχείο για την ανασυγκρότηση της οικονομίας την συμφωνία που υπεγράφη την Τετάρτη με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για το Ταμείο Εγγυήσεων. Το Ταμείο θα στηρίξει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέχρι τα τέλη του 2015, με δάνεια ύψους 1,44 δισ. ευρώ και ευνοϊκούς όρους. «Τα λιγοστά μέσα των ελληνικών τραπεζών για τη χορήγηση δανείων συνεχίζουν να εμποδίζουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων» δήλωσε η Διαμαντοπούλου.

 

in.gr