Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα ένα πακέτο κυρώσεων κατά του Λίβυου ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι, και της κυβέρνησής του, στις οποίες περιλαμβάνεται εμπάργκο όπλων και απαγόρευση των ταξιδιών στις χώρες της ΕΕ.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ ανακοίνωσαν, επίσης, ότι θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι και της οικογένειάς του και θα απαγορεύσουν την πώληση προϊόντων, όπως δακρυγόνα και εξοπλισμός για την αντιμετώπιση των ταραχών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά των διαδηλωτών, δήλωσαν διπλωμάτες.

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν ομόφωνα «απαγορεύσεις ταξιδιών, πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών, απαγόρευση πωλήσεων όπλων και αντικειμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα μέτρα καταστολής», διευκρίνισε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Ο κατάλογος των ανθρώπων που αφορά στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και οι απαγορεύσεις ταξιδιών «είναι πολύ πιο μακρύς από αυτόν του ΟΗΕ», διευκρίνισε η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι αφορά τον Καντάφι και 25 ανθρώπους του στενού του κύκλου.

Η απόφαση αυτή, η οποία εγκρίθηκε σε σύνοδο των πρεσβευτών των 27 χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ελήφθη πιο γρήγορα ώστε να εξασφαλίσει ότι τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ το ταχύτερο δυνατό, προσέθεσαν οι διπλωμάτες.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τις προσεχείς ημέρες, μόλις η απόφαση δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να πείσουν την κυβερνώσα ελίτ της Λιβύης να εγκαταλείψει τον Καντάφι, δήλωσε παράλληλα σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος, την ώρα που η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, βρίσκεται στη Γενεύη καταβάλλοντας προσπάθειες να υπάρξει μια πιο σκληρή απάντηση στην κρίση στη Λιβύη.

Η Κλίντον, η οποία έχει στη Γενεύη συναντήσεις με υπουργούς Εξωτερικών σημαντικών ευρωπαϊκών χωρών, όπως και αραβικών και αφρικανικών χωρών, αναμένεται να ζητήσει μια πιο σθεναρή απάντηση στη Λιβύη στη σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αργότερα σήμερα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ και των ΗΠΑ στον Καντάφι και τους σημαντικούς υποστηρικτές του μπορεί να στερήσουν τον λίβυο ηγέτη από τους εναπομείναντες συμμάχους του και να σφραγίσουν την πολιτική του μοίρα.

«Χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας αυτήν τη στιγμή ώστε να προσπαθήσουμε να στείλουμε ένα μήνυμα όχι μόνον στον Καντάφι (…), αλλά και στους ανθρώπους που περιβάλλουν τον Καντάφι, οι οποίοι είναι αυτοί που προσπαθούμε πραγματικά να επηρεάσουμε», δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook