Δεν γύριζαν το κεφάλι προς τους επισήμους οι περισσότεροι από τους μαθητές που παρελαύνουν, τόσο στα δημοτικά σχολεία που προηγήθηκαν στην μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα, όσο και στις μεγαλύτερες ηλικίες που ακολούθησαν.

Επιπλέον, αρκετά σχολεία παρέλασαν χωρίς διμοιρίτη, ενδεχομένως για την αποφυγή ...απροόπτων που είχαμε ζήσει στην παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη.

Αυτά είναι τα πλέον χαρακτηριστικά "στιγμιότυπα" από τη μαθητική παρέλαση στο Κέντρο της Αθήνας για τον φετινό εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821, που ολοκληρώθυηκε γύρω στις 11.40 το πρωί - μαζί βεβαίως με τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας που έχουν από το πρωί μετατρέψει το κέντρο της Αθήνας σε κάστρο πολιορκούμενης πόλης.  

Σε συναγερμό συνολικά 7.000 αστυνομικοί στην Αττική, με εκατοντάδες από αυτούς να έχουν ήδη αναπτυχθεί γύρω από την Πλατεία Συντάγματος και τους δρόμους που οδηγούν σε αυτήν. Κάγκελα έχουν ορθωθεί σε πολλά σημεία γύρω από την Βουλή και τον χώρο όπου παραδοσιακά βρίσκονται οι επίσημοι για την παρέλαση.

Ουσιαστικά, η παρέλαση γίνεται ερήμην των πολιτών και μόνο όσοι έχουν προσκλήσεις μπορούν να προσεγγίσουν τον χώρο. Οι γονείς που θέλουν να δουν τα παιδιά τους να παρελαύνουν έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν αρκετά μακριά από τον χώρο των επισήμων, είτε στη Λεωφόρο Αμαλίας, είτε στην Πανεπιστημίου.

Επιπλέον, κλειστοί είναι οι σταθμοί του Μετρό σε Σύνταγμα, Ευαγγελισμό και Ακρόπολη, ενώ ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν για όσους πρέπει να κινηθούν προς το κέντρο.

Επεισόδια, όχι πάντως μεγάλης έκτασης, δεν έλειψαν, όταν λίγο πριν τις 11.00 δεκάδες καθηγητές, μέλη της ΟΛΜΕ, πραγματοποίησαν μικρή πορεία στην Σταδίου και στην Βουκουρεστίου, φωνάζοντας συνθήματα όπως " ψωμί παιδεία ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το '73". Μικροσυμπλοκές έλαβαν χώρα στην Βουκουρεστίου ανάμεσα στους καθηγητές και τα ΜΑΤ.

Η φετινή παρέλαση έχει αντιμετωπιστεί από την Αστυνομία, όπως το Πολυτεχνείο. «Με αυτά τα δεδομένα καταστρώσαμε το σχέδιό μας. Όποιος πολίτης ξεπεράσει τα όρια θα προσάγεται, αν κάποιες ακραίες ομάδες προσπαθήσουν να διαλύσουν την παρέλαση οι άνδρες των ΜΑΤ θα κάνουν χρήση κλομπ και χημικών, ενώ θα ελέγχονται προληπτικά άτομα που θα μεταφέρουν σακίδια…Θα ψάχνουμε για μολότοφ, αλλά και ντομάτες, γιαούρτια και αβγά…».

Μ΄ αυτά τα λόγια αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. παρουσίασε στο protothema.gr, συνοπτικά, τα πλάνα του Αρχηγείου για την στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα αλλά και τη σημερινή μαθητική. 

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί επίσης, σε όλους τους Δήμους.