Παγκόσμια ημέρα του νερού σήμερα και περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές όπου τα αποθέματα πόσιμου νερού συνεχώς ελαττώνονται, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί στα πέντε δισεκατομμύρια μέχρι το 2025.

Η ξηρασία, την οποία επιδεινώνει η παρατηρούμενη υπερθέρμανση του πλανήτη και η οποία δυστυχώς αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια, ήδη υπολογίζεται ότι στοιχίζει τη ζωή σε 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως εξαιτίας της κατανάλωσης ακατάλληλου ύδατος.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών το 20% του πληθυσμού της Γης εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, δηλαδή αριθμητικά, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ενώ ποσοστό 40% περίπου, δεν απολαμβάνει, ούτε στο ελάχιστο τις απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής.

Οι εκτιμήσεις είναι ακόμη πιο δυσοίωνες καθώς πιθανές συγκρούσεις ενδέχεται να ανακύψουν μεταξύ των κρατών που μοιράζονται διασυνοριακά αποθέματα πόσιμου νερού. Περισσότερες από 50 χώρες σε πέντε ηπείρους ενδέχεται να εμπλακούν σύντομα σε διενέξεις γύρω από το νερό, εκτός αν κινηθούν γρήγορα προς την κατεύθυνση σύναψης συμφωνιών για το πώς θα μοιραστούν μεταξύ τους, τις φυσικές δεξαμενές ύδατος, τους ποταμούς ή τα υπάρχοντα υπόγεια υδροφόρα στρώματα.

Κι αν αυτή η γενική εικόνα περιγράφει μια ζοφερή κατάσταση, τα δεδομένα για τον πλέον πολύτιμο μη-ανανεώσιμο φυσικό πόρο – το νερό – είναι ακόμη πιο ανησυχητικά… Και είναι πιο ανησυχητικά ακριβώς γιατί το νερό αποτελεί το βασικό αγαθό για τη συνέχιση της ζωής στον πλανήτη και κάθε άλλο παρά σε αφθονία βρίσκεται – παρά την επικρατούσα ψευδαίσθηση περί αφθονίας του. Πόσο πιθανό είναι όμως οι επόμενοι πόλεμοι της ανθρωπότητας να έχουν ως διακύβευμα το νερό;

Κι αν αυτά δεν είναι αρκετά για την αιτιολόγηση του \”ρεαλιστικού\” στοιχείου, αρκεί μια ματιά σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση \”The Nature\” και αποκαλύπτει πως το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού – ή αν θέλετε 5 δις άνθρωποι – ζει σε περιοχές απειλούμενες ως προς την ασφάλεια των υδάτινων πόρων.

Στην απευκταία λοιπόν περίπτωση που η ανθρωπότητα υποκύψει εκ νέου στον απόλυτο παραλογισμό ενός Γ\’ Παγκοσμίου Πολέμου, μία από τις βασικές αιτίες – αν όχι η κυριότερη – θα είναι το νερό!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook